Bokrecension: Skovelmästaren

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Precis som med Pamuks Snö så var det via P1:s radioföljetång som jag hörde Varlam Sjalamovs Skovelmästaren. Nu kommer jag inte ihåg vem det var som var uppläsare, men det var en man med finlandsvensk dialekt. Uppläsaren var verkligen jättebra och jag fångades av berättelsen och var tvungen att köpa boken. Sedan lyssnade jag på radion samtidigt som jag läste boken. Det var en läsupplevelse utöver det vanliga.

Författaren satt i ca 20 år i GULAG:s arbetsläger och Skovelmästaren är berättelser tagna från hans upplevelser. Det är en drabbande läsning, en läsupplevelse man bär med sig, som man återvänder till – som man måste återvända till, därför att den drar en till sig.

Med ilska, bitter ironi och djup människokänndedom fogar Sjalamov samman minnen till en kaotisk men gripande berättelse om människans mod, styrka, bräcklighet, mod och eftergivenhet. Det handlar om hur man moraliskt överlever i en omoralisk omgivning, där det handlar om att överleva.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇