Bokrecension: Sju lögner

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Jag har läst en bok som har chockat mig, som har ruskat om mig och vars huvudperson jag känner mer och mer avsky för i takt med att jag lär känna henne. Boken jag läst heter Sju lögner (Norstedts, 2020) och är skriven av Elizabeth Kay. Detta är hennes debutroman som blivit hyllad världen över.

Vi får möta Jane och Marnie som varit bästa vänner sedan det var 11 år. De möter vuxenlivet tillsammans, studerar, skaffar jobb och gifter sig. Ett problem med det hela är att Jane verkligen avskyr Marnies kille och om sanningen ska fram så kanske han skulle ha levt idag om inte Jane sagt den där lilla lögnen för så länge sedan. Allt börjar med en lögn, för sanningen är för skrämmande. Jane och Marnie berättar allt för varandra, men det de berättar är kanske inte alltid sanningen? Därför har huvudpersonen nu bestämt sig för att berätta sanningen, som hon ser den och vartefter boken fortgår så uppdagas mörka stråk både i deras vänskap, men också i deras personligheter.

Man upptäcker verkligen eftersom att det lurar ett mörker i berättelsen, lite Mr Ripley-stämning över det hela – för man kan inte låta bli att sympatisera lite med huvudpersonen, även om jag mer och mer tycker hon är ett kräk, en galenpanna, en emotionellt störd kvinna. Vem av kvinnorna det är som spelar denna huvudroll, det överlämnar jag åt er att utforska. Boken är bra, skrämmande träffsäkra karaktärsbeskrivningar, ledigt språk och påhittigt upplägg – men huvudpersonen är en blanding av Mr Ripely och Hannibal Lecter. En väldigt spännande psykologisk thriller.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇