Bokrecension: “Siden, sammet, trasa, lump”

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Siden, sammet, trasa, lump
Författare: Solveig Olsson-Hultgren
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Ålder (vad jag tycker): FrĂ„n ca 12 Ă„r
Antal sidor: 160 sidor
ISBN: 9163825512
Finns hos: Adlibris / Bokus
Goodreads-betyg: 3.50
Recensionsexemplar: Nej!

Baksidestext
Tjugo kronor lÄter som en riktigt struntsumma. Men för en fattig torparfamilj Är 1899 Àr det mycket pengar, och precis den summa som före detta stataren Karl Fredrik Andersson behöver för att kunna behÄlla sitt torp. Utan dessa pengar mÄste han emigrera till Amerika för att fly frÄn det hÄrda livet som kringflackande och nÀrmast egendomslös lantarbetare pÄ olika gods.
DÄ fattar den elvaÄriga torparflickan Elin Andersson ett beslut. Hon ska visa de dÀr herrarna pÄ banken som inte vill ge hennes styvfar ett lÄn, och hon ska visa Gud att om han inte Àr intresserad av att hjÀlpa fattiga mÀnniskor sÄ fÄr han skylla sig sjÀlv om folk slutar be till honom. Hon ska ge sig av hemifrÄn och skaffa de dÀr pengarna. Det mÄste ske i smyg, för förÀldrarna skulle aldrig slÀppa ivÀg henne om de fick reda pÄ det i förvÀg. Men hon vet att hennes mor började tjÀna piga nÀr hon var tretton Är och att hennes styvfar inte var mycket Àldre nÀr han började arbeta som ladugÄrdspojke. Och sÄ mycket mindre Àr hon ju i alla fall inte. Nu har hon sommaren pÄ sig att tjÀna ihop pengar sÄ att de kan behÄlla torpet, slipper Äka till Amerika och hon kan fortsÀtta gÄ i skolan och slipper skiljas frÄn bÀsta vÀnnen Rebecka.

Vad tycker jag?
Jag gillar verkligen den hÀr boken! Det Àr en mysig lÀttlÀst bok för den som vill veta mer om hur det kunde vara att leva som piga eller som torparfamilj. Jag gillar Solveigs sprÄk och hur boken verkligen tar sig framÄt hela tiden utan att vara för stressat. Det hÀnder saker hela tiden men det gÄr lagom fort och det hÀnder inte alldeles för mycket sÄ det bir rörigt. Jag gillar Àven att Elin verkligen kÀmpar för att klara sitt mÄl, att rÀdda torpet och familjen frÄn att flytta till Amerika.
Det finns ett minus med min utgÄva som jag Àger och det Àr att det Àr ganska svÄrt att lÀsa texten eftersom det Àr en lite Àldre utgÄva. Jag har ganska ofta svÄrt med att lÀsa Àldre utgÄvor för att texten flyter nÀstan ihop och jag gillar inte teckensnittet.
Men sjÀlva boken och handlingen finns det inget att klaga pÄ!

InlÀgg senast uppdaterat: 16 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇