Bokrecension: Sex, Lögner & Radband

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Tankar

Jag har haft ett öga på denna release sedan den första gången utannonserades. Döm av min förvåning när författaren kontaktar mig och undrar om jag kan ta en titt på verket och skriva en recension. Sagt och gjort, här sitter vi med ett purfärskt omdöme från Sagokungen.

Det ska nämnas att detta inte är en roman utan marknadsförs som novell. Personligen anser jag att den är lite för lång för att kallas novell. Jag har i vanlig ordning lyssnat in novellen och då termen ljudnovell inte är vedertagen så kommer jag hädanefter säga ljudboken.

Boken

Det första som jag slogs av är det fantastiskt läckra omslaget. Nunnor i siluett, hållandes i vapen. Ett brinnande inferno i bakgrunden och så den högst iögonfallande titeln. Allt levererat i en snygg serietidningsstil. Omslaget sätter stämningen direkt. En ren fullträff.

Själva innehållet då? Jag är faktiskt kluven kring detta. Därför kommer jag inte gå jättedjupt på handlingen utan berätta om ljudbokens flera för, men lika många nackdelar.

I korta drag handlar boken om nunnorna ur Benedettaordern. Huvudpersonen, Veronique, en av de främsta prickskyttarna. I dagar sitter hon klistrad i ett torn och vaktar mot ondskan från helvetet. En dag blir de anfallna och en flygande demon kraschar på tornets tak. Detta är ingen mindre än den pråliga Baronessan. En av helvetets överdemoner. Nu inleds en händelsekedja som kommer att få nunnorna att ifrågasätta vem som egentligen bär på vilka sanningar samtidigt som tiden börjar bli knapp.

Boken är full av karaktärer, de flesta ganska intressanta. Min favorit måste vara Baronessan från helvetet som i mångt och mycket påminner om en dominatrix till utseendet. Personlighetsmässigt är demonen den mest mänskliga karaktären. Hon är medveten om sin ondska men på samma gång har förmågan att lägga den åt sidan för en större sak. Min favoritscen var när Baronessan säger något i stil med:

”Sådana som mig kan man inte lita på, det ligger i vår natur att ljuga, men jag ska vara ärlig mot dig”.

Vad gör man av det konstaterandet liksom?

Baronessan bjuder även på en intressant skildring av helvetet. Jag känner igen den från någonstans men författaren har satt ett eget prägel på det och beskriver helvetes politik. Hur Gehenna inte följer en hierarkisk ordning utan snarare ett feodalsystem.

Nunnorna som ljudboken egentligen handlar om är av varierande intresse för mig. De känns lite kliché och man kan inte låta bli att dra paralleller till Warhammer 40K. Nunnor som leds av en ärkenunna, eller priorinna som hon kallas, med slangar och rör i kroppen och som kämpar mot demoner bland ruiner och kloster. Vapenfetichism, halleluja och ond bråd död. Lägg till att ärkenunnan vaktas av en übernunna som trots sin blindhet skulle kunna lemlästa självaste Chuck Norris. Eller nej, ingen lemlästar Chuck Norris, men du förstår poängen. Det hela är väldigt Games Workshop alltså vilket naturligtvis inte per definition måste vara något dåligt. Jag själv formligen älskar Warhammer 40K men Sex, Lögner och Radband ligger aningen för nära rent stilmässigt för att jag ska kunna tycka att det är smakfullt.

Bokens absoluta styrka är hur den är levererad. Lars Carlberg är en fena på att beskriva. Personligen avskyr jag det jag kallar ”Tolkienesk” beskrivning. Det vill säga att man först i princip läser en ren faktabok innan storyn sätter igång, eller böcker där beskrivningar är så detaljerade att det blir ett harvande genom en kvicksand av rena teknikaliteter.
Detta gör inte Carlberg. Han beskriver precis så mycket som jag behöver i varje scen för att för mig en bild och ibland drar han till med lite talspråk/vardagsspråk vilket, korrekt utfört som här, bidrar till ett fint flow. Jag föreställde mig berättelsen som en serietidning också, snarare än film vilket hör till det vanliga. Coolt!

Allt är inte frid och fröjd dock. Jag tycker att hela berättelsen är spretig. Med andra ord, det händer förmycket hela tiden. Där den ena sekunden försöker vara lite mystisk och hemlig, vilket naturligvis passar bra i en religiös klostermiljö, så blir den nästa sekund action- och fartfylld, för att plötsligt bryta och bli humoristisk. Så här håller det på och konsekvensen blir att jag aldrig riktigt kommer in i den. Jag vet inte vad jag lyssnar på helt enkelt. Kalla mig grottmänniska kanske men en recension är ju ett subjektivt intryck trots allt.

Det som i min mening är ljudbokens absolut lågvattenmärke är uppläsningen. Om du har möjlighet så rekommenderar jag att du läser boken. Problemet är att uppläsaren gestaltar sönder karaktärerna. Praktexemplet är nunnan syster Ulrika. Hon låter mest som en go hamnarbetande gubbe i Göteborg anno 1970-tal. Det spretar verkligen om karaktärerna, inte till det bättre. I kombination med själva intrigen som jag alltså upplevde som stökig blir det stundvis en kakafoni av händelser, platser och personer, utan att man hinner ta in vad som sker. Förvirring med andra ord.

Betyg

Det är svårt att betygsätta denna ljudbok eftersom delar av verket är värda stående ovationer medan jag gärna hade sluppit andra. Dock är ju intrig det centrala i vilken berättelse som helst. Lägg till att jag inte kom överens med uppläsaren och betyget dras ner ytterligare. Till pluskontot hör skildringarna, baronessan, omslaget.
Rekommenderar jag Sex, Lögner och Radband?
Jag gör ändå det eftersom jag tror att den kan tilltala många därute. Den är bara inte riktigt min grej. Ska jag se på det rent objektivt så är produkten av hög nivå rent generellt. Gillar du tempoväxlingar och en sprängfylld intrig, då är detta något för dig.

Mitt betyg som alltså dras ner av uppläsaren och personlig smak landar därmed på en stark 2,5/5.

Tilläggas ska att författaren visade sig vara en trevlig typ som gärna tog emot input och bollade tankar kring sin text. Sådant är alltid extra roligt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇