Bokrecension: Samlade svenska kulter: skräckberättelser

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Samlade svenska kulter: skräckberättelser
Författare: Anders Fager
Förlag: Månpocket

Recension av Hanif

Det här är ren skräck, men det är skräck med fantasyinslag och magi. Det är en novellsamling, men novellerna hänger ihop med varandra och kan läsas lite mer som en vanlig bok. Det är äckliga, läskiga noveller som handlar om precis allt möjligt, till exempel om slemmiga varelser med tentakler som bor i källare som kräver sex med de som bor i huset eller om monster som egentligen vill äta kor men råkar bo i en spricka vid Fridhemsplan och där finns det bara dagisbarn och lodisar … Och om varelser som ser ut som människor och som har ett slemmigt monster till mormor som de inte vet hur de ska frakta över gränser i Europa i en stor skåpbil.

Vi lär också känna Sofie från Borås, där unga kvinnor offrar män efter sex till ett mossmonster bredvid en dansbana. Det hela är brutalt och äckligt tycker till och med de ibland, men de kvinnor som är med i denna grupp går det senare bättre för i livet. Vi lär känna Malin som inte riktigt vet vad hon är och har problem med att fortplanta sig, Nadine som blivit rik och flyttat till Östermalm och inte fattar varför hennes pojkvän bli konstigare och konstigare. Och vi får träffa paret som försöker sig på strypsex för att komma in i en annan värld och My Witt, som gillar att göra konstiga, porriga verk i sitt galleri och soldaten Mattias Larsson som tror att han ute i skärgården för att döda
ryssar …

En del av novellerna är väldigt korta (och kallas fragment) och handlar nästan bara om samma person, en man som heter Ingemar Fredman som hängt med i århundraden och är Den svullna kvinnans sändebud. Han verkar hålla lite ordning i röran och lämnar meddelanden mellan de olika enklaverna av monster, havsvarelser och dem som dyrkar dem. Novellerna hoppar lite i tid och rum, de flesta noveller är i nutid, men några är en sorts tillbakablickar.  Ju mer man läser ju mer förstår man hur allting hänger ihop.

Den här boken är verkligen skruvad och den kräver någon sorts vriden humor för att uppskattas på bästa sätt. Och ibland är den så äcklig att jag skrattade för att jag inte visste riktigt hur jag skulle reagera. Men ibland är det ren och skär humor – i en novell om strömhoppande pensionärer från Västerbron står dessa tre meningar: ”Andra teorier hävdar att någon form av chip använts för att fjärrstyra offren, men inga främmande, oförklarliga föremål har hittats i något offer. Man har inte heller hittat några av de tjugotal utomjordiska implantat som en människa har i sig. Patologer saknar metoder för att hitta dem och de förstör sig dessutom själva när värddjuret dör.”

Anders Fager är bland annat inspirerad av författaren H. P. Lovecraft som levde i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och en del av hans monster återfinns i denna novellsamling. Jag har inte läst Lovecraft själv, men om du har det blir denna bok nog ännu roligare och intressantare. Denna novellsamling kommer också att bli film! Samlade svenska kulter finns också som inbunden bok utgiven på Wahlström & Widstrand och Anders Fager kommer ut med en ny bok i november som heter ”Jag såg henne idag i receptionen” på samma förlag.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇