Bokrecension: Ruta Sepetys: Tårar i havet

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Tårar i havet 
Författare: Ruta Sepetys
Originalets titel: Sail to the sea
Översättare: Lina Erkelius
Förlag & år: B Wahlströms 2016 
Antal sidor: 400
Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandelnDitoCDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Hannah Schmitz
GoodReads medelbetyg: 4.38
Boktipset förväntat betyg: 3.9
Betyg: 4

andling

 Året är 1945 och tusentals människor i Ostpreussen är på flykt undan de sovjetiska trupperna, bland dem finns ungdomarna Emilia, Florian och Joana. De har alla samma mål, att nå fartyget Wilhelm Gustloff som kan ta dem över Östersjön till tryggheten.  De har alla olika bakgrund och bär på olika hemligheter, tills deras vägar korsas och de inser att de kan trots det finna tröst och hjälp av varandra. Men fartyget är inte så tryggt som de trott och katastrofen inträffar snart efter avfarten. Nu spelar nationalitet eller klasstillhörighet ingen roll längre, alla är i samma situation och kämpar för sin överlevnad på lika villkor. 

Recension

Det händer väl då och då, men egentligen inte så ofta att jag läser böcker i genren Unga vuxna, så den här får vara nummer 1. En bok i en genre du vanligtvis inte läser i Kaosutmaningen 2017

 Boken är riktad till unga vuxna och den är skriven från olika ungdomars synvinklar; den polska unga gravida flickan Emilia, litauiska sjuksköterskan Joana och tysken Florian, som alla är flyktingar, och matrosen Alfred som jobbar på fartyget dit de försöker ta sig. Alla har sina egna orsaker att bete sig som de gör och i de flesta fall förstår man deras agerande. Däremot finns det även oerhört elaka och ologiska karaktärer, såsom Albert, som är väldigt svår att finna någon sympati för.

 Tårar i havet är en intressant och bra bok som beskriver utsattheten av flyktingar otroligt bra. Speciellt viktigt idag då det finns flera flyktingar i världen än någonsin. Karaktärerna är välbeskrivna och man fastnar snabbt för dem och vill följa deras öde. Den handlar om tro och politiska åsikter, och om konsekvenser av dessa.

 Det var intressant att lära sig om den här fartygskatastrofen som är väldigt lik den med Titanic, men som är mycket mindre känd. I den här olyckan fanns det 10 000 människor, många av dem skadade soldater, barn och flyktingar i en redan utsatt position. 

 Jag tyckte om att det är ett nytt perspektiv på andra världskriget som det har skrivits så mycket om. Den här gången får vi lära oss hur den östeuropeiska befolkningen hamnade mellan de två stormakterna Tyskland och Ryssland.  En bok värd att läsa!Andra världskriget, Betyg 4, Ruta Sepetys, Unga vuxna

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇