Bokrecension: Ru av Kim Thúy

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Ru
Författare: Kim Thúy
Förlag: Sekwa förlag

Inlägg skrivet av Hanif.

Författarinnan Kim Thúy lämnade Vietnam tio år gammal som båtflykting 1978. Till slut hamnade hon i Kanada och har nu en man och två barn där. Den här boken handlar om hennes liv och den är en pärla, helt fantastisk! Boken är kort, lättläst och vid första anblicken till synes enkel. Men jag sugs in i Kims liv och älskar hennes djupsinniga tankar. Texten har en sorts magisk karisma och orden verkar handplockade, som gjorda för att skapa den kalejdoskopiska känslan som verkar vara författarens inre.

Det är som om man får glimtar av ett liv som aldrig kommer igen någonsin på jorden samtidigt som historien upprepar sig om och om igen. Den handlar om den fattiga människans kamp för det som är bättre, bort från krig via mörka lastrum på knappt sjödugliga båtar. Om att vara avdomnat fången mellan andras axlar och ben och den gemensamma rädslan, med outplånliga minnen på näthinnan, medan båten är omsluten av den blå horisonten. Men det är också berättelsen om flickan som väl i Kanada möter utsträckta händer, fina gester och en lärarinna som med vaggande höfter tar henne över bron till nutiden.

Som läsare följer man med hypnotiskt intresse hur flickan hör flugornas sång i ett flyktingläger i Malaysia. Där mamman försöker hitta en herrelös toffel efter det att en av Kims försvunnit ner i en bassäng av brun sörja av exkrementer. Hennes nya liv med sin vita man är lite dolt i skuggan, men hennes kärlek till sina två barn visas tvärtom vidöppet och sårbart. En kärlek så stark, men som hon själv var helt oförberedd på.

Boken får tio kakor för den fina och ömsinta skildringen som pågår på flera plan om resan från lotusblommor och soppfrukostar till snövita landskap med lönnlöv och granar. Där lukten av sköljmedel betyder trygghet och ett land är en vaggvisa.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇