Bokrecension: Recension: Udda verklighet av Nene Ormes

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

PĂ„ vĂ€gen hem frĂ„n Göteborg lĂ€ste jag ut den första av böckerna jag köpte pĂ„ BokmĂ€ssan. Udda verklighet Ă€r skriven av Nene Ormes som till vardags jobbar pĂ„ SF-bokhandeln i Malmö och det Ă€r hennes debutroman.

Udda verklighet Ă€r en fantasyroman, men öppna den inte och förvĂ€nta er eteriska alver, dreglande orcher och svarta torn med onda trollkarlar. Nej, Nene Ormes bok tillhör genren urban fantasy och utspelas helt och hĂ„llet i Malmö Ă„r 2010.

Bokens huvudperson Ă€r den unga kvinnan Udda som lider av insomnia och nĂ€r hon vĂ€l lyckas somna drömmer hon vĂ€ldigt verkliga mardrömmar. Det Ă€r mycket tack vare grannen och vĂ€nnen Daniel som gör att hon klarar av sin tillvaro.

Boken börjar ocksÄ med att lÀsaren kastas rakt in i en av Uddas mardrömmar dÀr en kvinna flyr för sitt liv över bangÄrden vid Malmö centralstation. Förföljd av en flock glÀfsande och ylande hunder, eller Àr det vargar?

Uddas vÀn Daniel Àr övertygad om att hon drömmer sanndrömmar och beger sig ut till bangÄrden för att undersöka. Hans försvinnande gör att Udda slutligen fÄr kontakt med en parallell vÀrld i Malmö, befolkad av personer med mÀrkliga krafter, som kallar sig för sÀra. Allt frÄn hamnskiftare via orakel till lotsar som kan föra sig sjÀlv och andra personer fram och tillbaka genom tiden.

Hela boken Àr skriven i jag-form ur Uddas perspektiv. Den enda gÄng Nene Ormes byter till tredje person Àr i Uddas drömmer. NÄgot som hjÀlper mig som lÀsare att hÄlla isÀr Uddas verklighet frÄn hennes drömmar.

En vĂ€ldigt stor behĂ„llning med boken Ă€r just det faktum att den utspelas i Malmö. Nene Ormes tar med sig lĂ€saren genom staden. Förutom bangĂ„rden spelar Ă€ven Turning Torso en inte alltför obetydlig roll. Hela boken innehĂ„ller miljöbeskrivningar med hög igenkĂ€nningsfaktor för alla som nĂ„gon gĂ„ng har varit Malmö.

Även om man som lĂ€sare nu inte skulle kĂ€nna igen miljöbeskrivningarna (alla har ju kanske inte besökt Malmö) sĂ„ Ă€r det uppfriskande med en fantasyroman som utspelar sig i en svensk stad. NĂ€r hĂ€nde det senast?

Dessutom Àr svenska fans av fantasy inte direkt bortskÀmda med böcker skrivna pÄ svenska. Den mesta fantasylitteratur som sÀljs i Sverige har engelska som ursprungssprÄk. DÀrför Àr det pÄ tiden att vi fÄr högkvalitativa fantasyromaner skrivna pÄ svenska för en svensk publik.

För just hög kvalitet kĂ€nnetecknar Udda verklighet. SprĂ„ket Ă€r enkelt, men blir aldrig simpelt. Det hĂ„ller högt ett högt tempo och Nene Ormes fĂ„r till den dĂ€r ogripbara kvaliteten. Den som lĂ€ttast illustreras med följande yttrande: “Jag ska bara lĂ€sa ett kapitel till.” För sĂ„ Ă€r det genom hela boken. Jag lĂ€gger inte ner den förrĂ€n jag har lĂ€st sista ordet i den sista meningen i det sista kapitlet.

Dessutom skriver inte Nene Ormes en pĂ„ nĂ€san som lĂ€sare. Utan istĂ€llet lĂ„ter hon mig som lĂ€sare dra mina egna slutsatser och presenterar inte information förrĂ€n det Ă€r absolut nödvĂ€ndigt. Även om jag tycker detta Ă€r ett drag som i grunden Ă€r positivt, sĂ„ finner jag det stundtals irriterande.

För det leder till ibland att vissa karaktÀrer och vissa skeenden blir lite vÀl skissartade och svÄra att fÄ grepp om. Fast det innebÀr visserligen att Nene Ormes lyckas med konststycket att fÄ mig som lÀsare att vilja ha mer.

För det Ă€r just det jag vill. Jag vill ha mer udda verklighet. Jag vill lĂ€sa fler berĂ€ttelser som utspelar sig i Uddas Malmö. Jag vill veta mer om de sĂ€ra och deras vĂ€rld. SĂ„ jag hoppas lite att Nene Ormes fortsĂ€tter med skriva romaner som utspelar sig i de sĂ€ras Malmö.

Romanen Udda verklighet fÄr mig verkligen att se fram emot kommande böcker av Nene Ormes. Men den ger mig ocksÄ höga förvÀntningar. Nu ska jag bara ge mig ut och hitta alla platser som beskrivs i boken. Framförallt vill jag hitta dörren i nÀrheten av Drottningtorget.

Dagens citat: â€œDet var Malmö som började. En dag nĂ€r jag promenerade till bussen pĂ„ samma invanda vĂ€g som vanligt fick jag syn pĂ„ en port i ett plank. Jag var helt sĂ€ker pĂ„ att dĂ€r aldrig funnits nĂ„gon port tidigare och Ă€ndĂ„ sĂ„g den ut som om den alltid funnits dĂ€r. NĂ€r jag började fundera över varför jag inte sett den förut och om det fanns fler platser som man bara sĂ„g vid speciella tillfĂ€llen sĂ„ var steget inte lĂ„ngt till att fundera över vilka personer som fanns dĂ€r, bakom de dolda portarna.” (Nene Ormes om hur hon fick idĂ©n till Udda verklighet.)

“Reality leaves a lot to the imagination.” (John Lennon)

“To think that realistic fiction is by definition superior to imaginative fiction is to think imitation is superior to invention.” (Ursula K. Le Guin)

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇