Bokrecension: Recension: The Plot Against America av Philip Roth

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Vad hade hĂ€nt om piloten och nationalhjĂ€lten Charles Lindbergh hade vunnit presidentvalet 1940? Denna frĂ„ga Ă€r utgĂ„ngspunkten för Philip Roth i hans kontrafaktiska roman The Plot Against AmericaPhilip Roth ger ett vĂ€lskrivet och fasansvĂ€ckande svar pĂ„ sin egen frĂ„gestĂ€llning.

Historien börjar 1940 och USA börjar vÀrma upp inför presidentvalet. Sittande presidenten FDR söker vÀljarnas förtroende för en tredje mandatperiod. Republikanerna Àr splittrade och kan inte enas om en kandidat förrÀn hjÀlten Charles Lindbergh anlÀnder till konventet och utses till kandidat.
I det efterföljande valet vinner Lindbergh och inleder en eftergiftspolitik gentemot Tredje riket. Samtidigt tillÄts en alltmer eskalerande antisemitism bubbla till ytan i det amerikanska samhÀllet. I centrum för allt detta stÄr den 7-Ärige Philip Roth, historiens berÀttare.

Boken Àr skriven pÄ ett sÄdant sÀtt att det Àr en fiktiv vuxen Philip Roth som tittar tillbaka pÄ sitt liv under andra vÀrldskriget, samtidigt som den verklige Philip Roth fÄr till en kÀnsla att lÀsaren verkligen fÄr se hela hÀndelseförloppet genom en sjuÄrings ögon.
Philip Roth lyckas med ett gripande och detaljerat sprÄk fÄ lÀsaren att kÀnna det krypande obehag som uppstÄr allt eftersom situationen för Philip, hans familj och Amerikas judar försÀmras. Roth har dessutom en osviklig förmÄga att beskriva den mÀnniskan och hennes natur.
The Plot Against America hade varit en perfekt roman om inte Philip Roth hade skruvat upp tempot lite för mycket mot slutet. Han bygger upp en paranoid och skrĂ€mmande stĂ€mning i bokens tvĂ„ första tredjedelar, för att sedan sprinta genom upplösningen pĂ„ romanes storpolitiska intrig.
Fast utan tvekan Àr det en mycket spÀnnande roman som stÀller vÀldigt mÄnga obekvÀma frÄgor kring mÀnniskans natur, antisemitism och viljan att acceptera förtryck sÄ lÀnge man inte tillhör den grupp som Àr utsatt.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇