Bokrecension: Recension: Patient 67 av Dennis Lehane

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

En dag anlÀnder den federala sheriffen Teddy Daniels till mentalsjukhuset Shutter Island som ligger i Atlanten utanför Boston. Tillsammans med sin partner Chuck Aule ska han undersöka hur en kvinnlig patient har lyckats rymma frÄn sin cell. VÀl dÀr möts de av eldsjÀlen bakom Shutter Island, doktor John Cawley.
Fast allt Àr inte vad det verkar. Teddy Daniels plÄgas av minnen frÄn det förflutna och drivs lÄngsamt in i en spiral av paranoia och verklighetsflykt. Till slut tycks Teddy inte veta vilken vÀrld han befinner sig i.
Enda anledningen till att jag köpte och lĂ€ste den hĂ€r boken var att jag för ungefĂ€r ett Ă„r sedan sĂ„g Martin Scorseses filmatisering med Leo DiCaprio i huvudrollen. Även om jag hade ett hum om historien och slutet, sĂ„ hade jag glömt tillrĂ€ckligt mycket för att kunna njuta av boken. Och resan till mĂ„let Ă€r ibland faktist det bĂ€sta.

Dennis Lehane har ett fantastiskt handlag. LĂ„ngsamt lĂ„ter han lĂ€saren sjunka ner i berĂ€ttelsen och utan att man vet hur befinner man sig i Teddy Daniels huvud. Historien Ă€r spĂ€nnande och stundtals mycket intensiv, men som lĂ€sare tillĂ„ts man Ă€ndĂ„ vila i korta perioder innan man kastas ut igen i Teddy Daniels verklighet.
Författaren avslöjar heller aldrig för mycket sĂ„ att man kan rĂ€kna ut gĂ„tans lösning eller för lite sĂ„ man tröttnar pĂ„ att spekulera utan Dennis Lehane har fĂ„tt till en bra balans. Till och med sĂ„ att nĂ€r jag mot slutet lyckas dra egna och korrekta slutsatser strĂ€cker jag stolt pĂ„ ryggen.
Patient 67 har verkligen gett mig lust att plöja genom fler av Dennis Lehanes böcker. FrĂ„gan Ă€r bara vilken jag ska sluka hĂ€rnĂ€st. Förslag?

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇