Bokrecension: Recension: My Sister, My Love av Joyce Carol Oates

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Det Àr med nöjd utmattning jag lÀser sista sidan i My Sister, My love. Nöjd för att det har varit en spÀnnande och förtrÀfflig lÀsning. Utmattad för att Joyce Carol Oates har serverat mig en berÀttelse som har varit frÀmst kÀnslomÀssigt, men stundtals Àven fysiskt, uttröttande.
Huvudpersonen i boken Àr Skyler Rampike, en man pÄ 20 Är, som berÀttar sitt livs historia. Han Àr nÀmligen storebror till lilla Bliss Rampike. Hon Àr vid sex Ärs Älder en framgÄngsrik och hyllad konstÄkerska, pÄ vÀg mot nationellt kÀndisskap.
DÄ drabbas den utÄt sett lyckliga familjen Rampike av en katastrof. Lilla Bliss hittas mördad i pannrummet. Hela livet slÄs i spillror för Skyler och hans förÀldrar Bix och Betsey. Intresset för mordet gör att familjen med jÀmna mellanrum valsar genom pressen, frÀmst dÄ olika former av skvallertidningar och billiga talkshows.
Joyce Carol Oates har lÄtit sig inspireras av det verkliga mordet JonBenét Ramsay, en sexÄrig deltagare i skönhetstÀvlingar för barn, som mördades 1996 och vars familj fortfarande valsar runt i amerikanska tabloider.
My Sister, My Love Àr Skylers berÀttelse om mordet, sin uppvÀxt och sin familj. Och det Àr flera olika Skylers vi fÄr möta. Den lilla pojken som stÄr i centrum för berÀttelsen, den unge vuxne Skyler som pÄ avstÄnd betraktar och berÀttar sin historia, tonÄrs-Skyler som efter mordet transporteras runt pÄ olika mentalsjukhus, vÄrdhem och internat. Alla med sin egen röst och berÀttarstil, sammanhÄllna endast av behovet av att berÀtta SANNINGEN om sin syster och sin familj.
SjÀlvklart blir det ingen linjÀr berÀttelse, vare sig kronologiskt eller tematiskt. Nej, berÀttar-Skyler rör sig fram och tillbaka, kommer med utvikningar om olika företeelser. Det kan verka invecklat med sÄ mÄnga olika huvudpersons-jag och narrativa lager i en roman, men Joyce Carol Oates ror i land med det. Stundtals under lÀsningen glömmer jag nÀstan bort att det Àr en historia skriven av en 70-Ärig kvinna för hon lyckas göra karaktÀrerna och frÀmst dÄ Skyler sÄ verklig att han nÀstintill kliver fram ur boksidorna.

Romanen Àr ocksÄ en svidande vidrÀkning med den amerikanska fascinationen att bli kÀnd till varje pris, att fÄ sin femton minuter i rampljuset. Detta kombineras dÄ Àven med den, i mina ögon, tragiska behovet för vissa förÀldrar att förverkliga sina egna drömmar genom sina barn. I My Sister, My Love Àr det Betsey Rampike som försöker fÄ till den konstÄkningskarriÀr hon sjÀlv förvÀgrades.

Joyce Carol Oates ger ocksĂ„ en kĂ€nga till amerikansk media och deras nĂ€rgĂ„ngna rapportering och utnyttjande av offer för spektakulĂ€ra hĂ€ndelser. I bokens fall de anhöriga till en mördad barnstjĂ€rna, men det hade lika gĂ€rnat kunnat vara en naturkatastrof eller terrorattentat. Genom hela boken kĂ€mpar Skyler mot media för att slippa se sitt och sin familjs liv Ă„ter dissekerat i artiklar, tv-program och reportageböcker skrivna av personer ”insatta” i fallet.
Utan att avslöja för mycket dras Skylers behov av frid kontra upprÀttelse för sig och sin syster till sin spets pÄ romanens sista skÀlvande sidor. En upplösning som inte bara gör att Skyler utan ocksÄ lÀsaren uppnÄr katarsis.
My Sister, My Love Àr Joyce Carol Oates i högform och hon bjuder pÄ rejÀla rallarsvingar rakt upp i ens kÀnslomÀssiga solar plexus. Utan tvekan Àr det nÄgot av det bÀsta hon skrivit och jag kan varmt rekommendera den till alla, för detta Àr inte bara en roman för inbitna Oates-fans. LÀs den och njut av riktigt bra modern skönlitteratur.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇