Bokrecension: Recension: Metro 2034 av Dmitrij Gluchovskij

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

I en framtida vĂ€rld har större delen av mĂ€nskligheten utplĂ„nats i ett gigantiskt kĂ€rnvapenkrig. MĂ„nga av Moskvas invĂ„nare lyckades överleva tack vare att de redan befann sig i eller lyckades fly ner i tunnelbanan. DĂ€r har de lyckats bygga upp en ny civilisation dĂ€r stationerna har blivit stadsstater i mer eller mindre fasta förbund.

Det var i romanen Metro 2033 som Dmitrij Gluchovskij först etablerade sin dystopi. NÀr han nu ÄtervÀnder till den i Metro 2034 Àr det i form av en fristÄende fortsÀttning. HÀndelserna i första boken refereras bara i förbigÄende, istÀllet Àr det en helt ny historia och helt nya karaktÀrer som fÄr stÄ i centrum.
Återigen Ă€r det en liten fristĂ„ende station i ytterkanten av tunnelbanesystemet som fĂ„r problem. Den hĂ€r gĂ„ngen stoppar en mystisk sjukdom karavanerna med förnödenheter. En gammal man som kallas Homeros ger sig ut tillsammans med en mĂ€rklig legosoldat för att försöka öppna förbindelserna genom tunnlarna igen.

Precis som med Metro 2033 Ă€r det den klaustrofobiska kĂ€nslan och den mörka dystopin som gör det spĂ€nnande och lĂ€svĂ€rt. I Metro 2034 avhandlar Gluchovskij, förutom faran med att en smittsam sjukdom sprider sig i tunnelbanan, behovet av att Ă„terskapa och Ă„tererövra sin förlorade civilisation.
KaraktÀren Homeros försöker pÄ egen hand Äterskapa och samla minnen av den jord som gÄtt förlorad. Han Àr en av de fÄ i tunnelbanan som minns tiden innan kÀrnvapenkriget och febrilt lÀgger han beslag pÄ och nedtecknar allt han hittar som vittnar om en tid innan jordens kvarvarande befolkning var koncentrerad till en samling tunnlar under centrala Moskva.
Metro 2034 Ă€r utmĂ€rkt underhĂ„llning och stĂ€ller mĂ„nga intressanta frĂ„gor. Fast mycket kĂ€nns igen frĂ„n Metro 2033, sĂ„ till den grad att det blir repetitivt. Samtidigt Ă€r Dmitrij Gluchovskij en fullkomligt habil författare, sĂ„ jag ser Ă€ndock fram emot fler av hans böcker.
Jag hoppas bara att han vĂ„gar söka sig till nya vĂ€rldar alternativt expanderar och vidareutvecklar sin existerande till att omfatta mer Ă€n bara Moskvas tunnelbana. I Metro 2034 sĂ„r Dmitrij Gluchovskij nĂ„gra smĂ„ lovande frön som antyder att hans vĂ€rld Ă€r mycket större. Det ska bli spĂ€nnande att se var det hamnar.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇