Bokrecension: Recension: Macbeth av William Shakespeare

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Macbeth Ă€r den första bok jag lĂ€st till höstens kurs i engelsk litteraturvetenskap, som rör sig framĂ„t med stormsteg (nyss var det Canterbury Tales). Det Ă€r den tredje pjĂ€sen jag lĂ€ser av Shakespeare – nĂ€r jag studerade litteraturvetenskap i Sverige fick jag lĂ€sa bĂ„de Hamlet och En midsommarnattsdröm – men det Ă€r första gĂ„ngen jag lĂ€ser honom pĂ„ engelska.

NÀr tre hÀxor förutspÄr för Macbeth att han en dag ska bli kung, kan han inte slÀppa tanken pÄ att det ska bli sÄ. Driven av sin Àrelystnad och girighet mördar han kungen Duncan och blir sjÀlv krönt. Men det fruktansvÀrda brottet Àr bara det första i en hel rad av mord som mÄste begÄs för att hÄlla mordet en hemlighet, och allting urartar allt fortare.

Man kan faktiskt sĂ€ga att jag lĂ€st Macbeth tvĂ„ gĂ„nger, eftersom jag parallellĂ€st en svensk utgĂ„va samtidigt med den engelska, som stod pĂ„ litteraturlistan. Det beror mest pĂ„ att jag visste att det skulle bli svĂ„rt att lĂ€sa Shakespeare i original och Ă€ven om den svenska utgĂ„van saknar engelskans pondus och vitsighet, sĂ„ har den Ă€ndĂ„ hjĂ€lpt mycket med sjĂ€lva förstĂ„elsen av pjĂ€sen.

Jag har ocksĂ„ lĂ€st en sĂ€rskild utgĂ„va av Macbeth, som till hĂ€lften bestĂ„r av ett förord (som jag, sanningen att sĂ€ga, inte lĂ€st) och har massvis med noter. Jag bĂ„de gillar och ogillar noterna, som förklarar uttryck och ord som inte lĂ€ngre finns, men som ocksĂ„ tar upp hemskt mycket plats och ger lĂ€sningen en kĂ€nsla av rörighet och konstanta avbrott.

Hur som helst Ă€r Macbeth en av Shakespeares mest kĂ€nda tragedier, och det förstĂ„r jag. Trots att pjĂ€sen Ă€r hemskt svĂ„rlĂ€st med dagens mĂ„tt mĂ€tt, sĂ„ Ă€r den fortfarande spĂ€nnande. Det tog mig lĂ„ng tid, men till slut upptĂ€ckte jag Ă€ndĂ„ att jag lĂ€ste mer för att fĂ„ reda pĂ„ vad som skulle hĂ€nda, Ă€n för att jag var tvungen. Det Ă€r en tĂ€t, fartfylld och snyggt hophĂ„llen berĂ€ttelse som vĂ€cker frĂ„gor om ondska, godhet och, kanske framför allt, om vad en kung egentligen Ă€r. SjĂ€lva karaktĂ€rerna i sig Ă€r spĂ€nnande och blir, trots sin gammaldags stroppighet, fascinerande och engagerande. Jag tycker ocksĂ„ att den allmĂ€nmĂ€nsklighet man ofta förknippar Shakespeare med verkligen finns som en röd trĂ„d genom pjĂ€sen.

Det Ă€r ocksĂ„ pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt en pjĂ€s om naturen, bĂ„de den verkliga och den inre, mĂ€nskliga. Om att vilja gĂ„ ifrĂ„n den och om att göra uppror mot den, och vad som dĂ„ hĂ€nder med oss som mĂ€nniskor. Trots sitt gammaldags sprĂ„k hĂ€nder det sĂ„ pass mycket i pjĂ€sen (det Ă€r framför allt otroligt mĂ„nga brutala mord som vĂ€ger upp den annars rĂ€tt stela handlingen) och den Ă€r sĂ„ pass kort att den inte Ă€r alltför svĂ„r att ta sig igenom. Allt detta gör Macbeth till en bok som visserligen inte Ă€r enkel att lĂ€sa vare sig pĂ„ svenska eller engelska, men som, om man Ă€r villig att anstrĂ€nga sig, ger en hel del.

“Macbeth”, 1611

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇