Bokrecension: RECENSION: LÖFTET AV MARI ÅBERG

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Pojken Göran växer upp i Hälsingland som son till en sågverksarbetare. Fadern uppmanar honom att fortsätta i samma fotspår, men Göran vill inte utsätta sig för det hårda och farliga arbetet. Men slita får han när han utauktionerats till en bondgård efter det att modern dör och spriten sätter klorna i fadern.

Löftet utspelar sig från 1920-talet och framåt. Göran är vuxen när andra världskriget bryter ut och han blir soldat under många långa och hårda år. Han anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer.

Kommentar 
Det här är andra delen i författarens trilogi om Göran och Hanna. I den första delen, som jag tyckte väldigt mycket om, fick vi bekanta oss med Hanna. I den här delen är det Göran som står i fokus.

Åberg skriver medryckande och smart. Hon har en fantastisk förmåga att ständigt driva berättelsen framåt. Det är nästan omöjligt att lägga boken ifrån sig och det tog mindre än två dagar att läsa ut den. Något annat som imponerar är författarens målande språk och det vackra och skickliga sätt på vilket hon skildrar miljöer. Ibland är det så vackert och mångbottnat att jag ryser av välbehag. Språket var riktigt bra i den första boken och i denna har hon vässat till det ytterligare.

Det är lätt att engagera sig i Görans öde. Hans historia berör, även om jag inte känner mig riktigt lika involverad som i Hannas liv. Det tror jag dock beror på att jag själv är ung kvinna och därför har lättare att identifiera mig med henne. Det har med andra ord inget med Göran eller handlingen att göra. När jag recenserade den första delen kritiserade jag att en del historiska felaktigheter smugit sig in, men i den här boken stötte jag inte på några sådana. Här märks det att författaren verkligen vet vad hon skriver om. Skildringen av finska vinterkriget är briljant och jag imponeras över hur hon beskriver något som karaktärerna upplever som utdraget och trist, utan att det för läsaren blir tråkigt att läsa.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇