Bokrecension: Recension: Kod 400 av Sophie Divry

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

En morgon nĂ€r bibliotekarien för geografiavdelningen pĂ„ ett mindre franskt kommunbibliotek kommer till jobbet upptĂ€cker hon att en besökare har glömts kvar i lĂ€sesalen och tvingats tillbringa natten dĂ€r. Fast istĂ€llet för att bli utslĂ€ppt tvingas personen delta i ett mycket ensidigt samtal med bibliotekarien, som visar sig vara en mycket ensam kvinna med Ă„sikter om allt och med fĂ€bless för Guy de Maupassant och Deweysystemet.

Hela romanen Àr i grunden en Ànda lÄng monolog dÀr bibliotekarien pratar pÄ sin ofrivilliga samtalspartner, som aldrig fÄr en syl i vÀdret. Eller rÀttare sagt det jag som lÀsare inget om, författaren avslöjar bara bibliotekariens sida, vilket blir till en lÄng och mycket underhÄllande monolog.
NĂ„gra av det bĂ€sta avsnitten Ă€r nĂ€r den bittra bibliotekarien beskriver den informella hierarkin i Deweysystemets kategorier i termer av prerevolutionĂ€ra franska samhĂ€llsklasser. Dessutom som den Maupassant-fantast jag Ă€r sĂ„ kan jag inte lĂ„ta bli att njuta av hennes fullkomlig sĂ„gning av HonorĂ©de Balzac och hans upphöjda stĂ€llning i Frankrike.
Om det inte hade stĂ„tt pĂ„ bokens omslag att författaren Sophie Divry jobbar som journalist hade jag nog varit ganska övertygad om att hon arbetar som just bibliotekarie. Kod 400 Ă€r hennes debutroman, men jag hoppas verkligen att hon skriver fler och att Ă€ven dessa översĂ€tts till svenska.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇