Bokrecension: Recension: I, Robot av Isaac Asimov

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Det sĂ€gs att Isaac Asimov skapade sin robotnoveller utifrĂ„n en frustration att robotar i andra berĂ€ttelser alltid hade framstĂ€llts som ett slags Frankensteinmonster som i slutĂ€ndan vĂ€nder sig motsin skapare, oavsett hur noggrant de Ă€n programmerades. Asimov ville visa att robotar kunde vara en god kraft i mĂ€nniskans liv och att problemet snarare var mĂ€nniskan sjĂ€lv som med sina fördomar gjorde robotarna till monster.
Novellsamlingen I, Robot Ă€r innehĂ„ller nĂ„gra av de första historier Isaac Asimov nĂ„gonsin skrev och utgör ett första trevande steg pĂ„ den vĂ€rld Asimov skapade med sina Stiftelse-Robot- och Imperieromaner. Det Ă€r ocksĂ„ i dessa berĂ€ttelser som Asimov först formulerade sina berömda robotlagar, som i förlĂ€ngningen skulle bli ett av hans mest centrala tema.

  1. En robot fÄr inte skada en mÀnniska eller genom overksamhet tillÄta att en mÀnniska skadas.
  2. En robot mÄste alltid lyda order frÄn en mÀnniska, sÄ lÀnge dessa inte hamnar i konflikt med den första lagen.
  3. En robot mÄste skydda sin egen existens sÄ lÀnge ett sÄdant skydd inte hamnar i konflikt med första och andra lagen.

Kittet som binder samman hela samlingen Ă€r en ramberĂ€ttelse dĂ€r en journalist intervjuar den kĂ€nda robotpsykologen doktor Susan Calvin om just robotar och dess historia. I Asimovs universum Ă€r Susan Calvin den ledande experten pĂ„ robotars personligheter och en centralgestalt inom utvecklingen av robotiken.
Susan Calvin delar med sig av berĂ€ttelse efter berĂ€ttelse om hur robotarna har utvecklats till att bli allt mer avancerade och de problem som har uppstĂ„tt lĂ€ngs vĂ€gen. Alla problem uppstĂ„r nĂ€r de tre lagarna pĂ„ nĂ„got sĂ€tt hamnar i konflikt med varandra och/eller verkligheten. I novellen Liar! Har en robot lĂ€rt sig att lĂ€sa tankar och dĂ€rmed kan han ta del av folks innersta önskningar, men ocksĂ„ sanningen om de kommer att uppfyllas eller inte. DĂ€rför börjar roboten att ljuga för att inte sĂ„ra mĂ€nniskorna sin omgivning, vilket förstĂ„s leder till att de sĂ„ras nĂ€r de upptĂ€cker sanningen.

Omslaget till förstautgÄvan

Novellerna Àr lÀttlÀsta och trots att de Àr fyllda med naturvetenskapligt teknobabbel, Àr det ingen som stör förstÄelsen. För det viktiga i berÀttelsen Àr inte de fysiken och tekniken bakom robotarna. Det Àr hur vi mÀnniskor reagerar pÄ dem, hur vi utnyttjar dem, hur vÄra rÀdslor och fördomar om det Àr som Àr nytt och frÀmmande gör att vi övertolkar hÀndelser i en negativ riktning.
Alla de nio novellerna i boken Ă€r skrivna pĂ„ 1940-talet. Vilket mĂ€rks i Asimovs tidsangivelser. Enligt I, Robot fanns det barnvaktsrobotar redan 1996 och dĂ„ flyger mĂ€nniskan sjĂ€lvklart runt i svĂ€varbilar. Under första decenniet pĂ„ 2000-talet etableras kolonier pĂ„ mĂ„nen.
SjÀlvklart blir det lite absurt att sitta och lÀsa novellerna med facit i hand och veta att vi Àr lÄngt frÄn den vÀrld Asimov mÄlar upp. Trots det kÀnns de tekniska framsteg han beskriver som fullkomligt plausibla och möjliga, i en inte allt för fjÀrran framtid.

Denna anakronism Àr inget stör mig som lÀsare, snarare ökar det bokens charm. För det ger en bild av hur man sÄg pÄ den nÀra framtiden under 40-talet.
Slutligen bara ett ord om filmen I, Robot frĂ„n 2004 med Will Smith i huvudrollen. Filmen i sig bygger inte pĂ„ en novell ur denna samling. FrĂ„n början var det en helt orelaterad historia, men som sedan placerades i Asimovs universum. KaraktĂ€rer (som till exempel Susan Calvin) plockades in frĂ„n robotnovellerna och robotlagarna fördes in i historien.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇