Bokrecension: Recension: England Made Me av Graham Greene

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Det var lÀnge sedan jag lÀste en roman Graham Greene, tror jag det senast var i gymnasiet. DÄ var det Den stillsamme amerikanen (om jag inte minns fel). Men det var sÄ lÀnge sedan att nÀr jag började med England Made Me var det nÀstan som om jag lÀste Greene för första gÄngen.
England Made Me handlar om Anthony Farrant. En rotlös brittisk dandy som driver genom livet och vÀrlden. Endera dagen jobbar han i Shanghai, för sedan hamna i Hong Kong, dÀrefter Aden och sÄ vidare. Nu har han i alla fall ÄtervÀnt hem till Storbritannien dÀr han trÀffar sin Àlskade syster Kate för första gÄngen pÄ flera Är.
Hon övertalar honom att följa med till Stockholm och bli livvakt Ät hennes arbetsgivare och Àlskare finansmannen Erik Krogh (modellerad efter Ivar Kreuger). VÀl framme i Stockholm fÄr Anthony snabbt kontakter i den lilla brittiska kolonin, bland annat journalisten Minty, vars enda arbetsuppgift Àr att bevaka varje steg Krogh tar.

Till en början tycker Anthony om sitt jobb, men innerst inne Àr han en anstÀndig mÀnniska. SÄ nÀr Krogh ger honom en order han inte kan utföra med gott samvete beslutar han sig för att lÀcka information till Minty. NÄgot som fÄr drastiska konsekvenser.
Graham Greene Àr en mÀstare pÄ undertext. Att lÀsa England Made Me krÀver att man lÀser mellan raderna och stÀndigt tolkar allt karaktÀrerna sÀger. NÄgot som stÀller stora krav pÄ lÀsarna, men ÀndÄ Àr att föredra, för Àr det nÄgot jag hatar sÄ Àr det nÀr författare skriver sina lÀsare pÄ nÀsan och tvunget ska förklara allt i minsta detalj. DÄ Àr det bÀttre att utlÀmna lite för mycket.
Fast det Àr en spÀnnande bok, trots att tempot stundtals sjunker betÀnkligt och leder till att vissa partier av boken segar sig fram i maklig takt. Det Àr tack vare undertexten och frÄnvaron av yviga gester och stormande kÀnslor som jag fortsÀtter till slutet.

En ren njutning Ă€r det dock att lĂ€sa Greenes miljöbeskrivningar frĂ„n Stockholm och dess omgivningar (en scen utspelar sig till exempel pĂ„ Drottningholmsteatern). Graham Greene besökte Sverige 1933 och gjorde dĂ„ research för England Made Me.
NĂ€r vĂ€l boken Ă€r lĂ€st sĂ„ visade den sig vara en trevlig liten njutning. Men det lĂ€r nog dröja innan jag plockar upp den igen för en omlĂ€sning. DĂ„ bekantar jag mig hellre med övriga delar av Greenes författarskap. Ska kanske sats pĂ„ en ny lĂ€sning av Den stillsamme amerikanen?
Dagens citat: â€œRegnet hade upphört, en östlig vind drev regnet i grĂ„ flockar över MĂ€laren, och solstrĂ„lar klatschade till Slottets, och Riksdagshusets, och Operans vĂ„ta stenblock. MotorbĂ„tarna som passerade under Norrbro piskade upp skum som vinden fĂ„ngade och kastade som ett fint regn mot den tomma restaurangens glasveranda. Den nakne mannen pĂ„ sin vĂ„ta, blĂ€nkande piestal stirrade över svallet av smĂ„vĂ„gor bort mot Grand HĂŽtel med baken vĂ€nd mot bron och trafikanterna.” (FrĂ„n den svenska översĂ€ttningen av England Made Me (De skeppsbrutna) frĂ„n 1954.)

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇