Bokrecension: RECENSION: DEN SOM JAG TRODDE SKULLE GÖRA MIG LYCKLIG AV CHRISTINA WAHLDÉN

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Från andra sidan jorden har brevet tagit sig hela vägen till Uppsala för att landa i hennes hand. Ett hav mellan honom och henne och ändå; han är bara ett pennstreck bort. Värmen från hans hand sprider sig till hennes.

Lisa Stina är Linnés äldsta dotter. Daniel Solander hans favoritelev. Han blir internationellt firad botaniker och reser jorden runt med kapten Cook. Hon blir kvar i Uppsala. Ändå är det som om deras liv är för evigt förbundna med varandra.

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig vävs deras parallella öden ihop i en roman om längtan och om en kärlek som aldrig fick blomma ut.

Kommentar
Detta är en välskriven liten bok med vackert språk och intressant handling. Författaren gestaltar skickligt 1700-talet och prosan är ibland genialisk. Däremot lyckas jag inte etablera något närmare relation till karaktärerna. Jag bryr mig inte om dem. Det känns som om det saknas något, som om deras personligheter och viljor drunknar i det vackra språket. Dessutom hoppar handlingen fram och tillbaka i tiden och ibland har jag lite svårt att hänga med. Författaren skriver även läsaren på näsan några gånger, och skildringen av relationen mellan urinvånare och upptäcktsresande känns något övertydlig. Det känns även som historien sys ihop lite för snabbt. Den som jag trodde skulle göra mig lycklig är dock en trevlig roman som ger en intressant inblick i 1700-talet, botaniken och den brittiska koloniseringen. En bra bok för en regnig sommardag, helt enkelt.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇