Bokrecension: Recension: Den afrikanska farmen av Karen Blixen

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

”Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong. SjĂ€lva ekvatorn strĂ€ckte sig över höglandet tjugofem mil lĂ€ngre norr ut.” Med denna enkla inledning lyckas Karen Blixen förflytta lĂ€saren till Kenya och höglandet utanför Nairobi.

Mellan 1913 och 1931 drev Karen Blixen ett kaffeplantage utanför Nairobi. För detta ska vi vara tacksamma, för hade hon inte gjort detta hade vÀrldslitteraturen gÄtt miste om en av de bÀsta memoarerna nÄgonsin.

Med ett blĂ€ndande vackert sprĂ„k berĂ€ttar hon om livet pĂ„ farmen, relationen med de inhemska stammarna som bor pĂ„ reservat runt om i trakten och livet i den europeiska kolonin i Nairobi. Karen Blixens prosa och skarpa öga för detaljer gör att detta tidsdokument fortsatt relevant och lĂ€svĂ€rt.
Den afrikanska farmen Ă€r dock inte ett heltĂ€ckande portrĂ€tt av Karens hela liv i Afrika. IstĂ€llet presenterar hon sin historia i form av enskilda delar dĂ€r varje del har ett genomgĂ„ende tema. En av de mest drabbande passagerna Ă€r historien om ett vĂ„daskott. Ett vĂ„daskott som hotar att förstöra sammanhĂ„llningen bland farmens infödda arbetare och de stammar som bor i trakten.
”DĂ€rifrĂ„n sĂ„g jag Ngong Hills i sydvĂ€st. Bergets Ă€dla bölja höjde sig över det omgivande flacka landet, mörkare blĂ„tt Ă€n himlen. Men det var redan sĂ„ lĂ„ngt borta att de fyra tinnarna sĂ„g obetydliga ut pĂ„ den lĂ„nga bergryggen, man kunde knappt urskilja dem. Det var helt annorlunda Ă€n nĂ€r man sĂ„g det frĂ„n farmen, som om det varit ett annat berg. Dess konturer blev lĂ„ngsamt utjĂ€mnade och utplĂ„nade av avstĂ„ndet.”

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇