Bokrecension: RECENSION: CHARLOTTE HASSEL AV FRIDA SKYBÄCK

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Charlotte Hassel är sexton år och hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat.

För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte som nu långsamt inser vad hon har gått miste om.

Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne.

Kommentar

Charlotte Hassel är Frida Skybäck debutroman och den tredje boken av henne som jag läser. Tidigare har jag läst romanerna Norrsken och Polarsken som är de två första delarna i en trilogi om de tre systrarna Stiernfors i 1840-talets Skåne. Det råder inga tvivel om att Skybäck kan skriva. Ögonen glider lätt genom raderna och den spännande storyn – som hon skickligt konstruerat – gör att boken blir svår att lägga ifrån sig. Dessutom tycker jag mycket hennes målande miljöbeskrivningar, något som jag ofta saknar i nyskrivna romaner.

Dessvärre upplever jag dock att Skybäck inte riktigt behärskar tiden under vilken boken utspelar sig. Misstagen blir för många för att jag inte ska störa mig på dem. De är tyvärr så pass stora att de påverkar handlingens trovärdighet. Jag tror helt enkelt inte på vad jag läser. Detta drar ner betyget rejält. Det är synd, för Skybäck är verkligen duktig på att skriva. Lär hon sig bara omfamna de historiska epokerna under vilka hennes böcker utspelar sig är jag säker på att hon kan bli en alldeles utmärkt romanförfattarinna.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇