Bokrecension: Recension: A Clockwork Orange av Anthony Burgess

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

A Clockwork Orange Ă€r kanske författaren Anthony Burgess mest kĂ€nda verk. Mycket tack vare Stanley Kubrickfilmatisering frĂ„n 1971. Burgess sjĂ€lv var gravt missnöjd med att denna kortroman blev sĂ„ berömd och omtalad. SjĂ€lv ansĂ„g han att han Ă„stadkommit mycket som var bĂ€ttre, bland annat hans librettor och hans utforskningar av Shakespeares texter.

Anthony Burgess var med rÀtta rÀdd för att han enbart skulle bli berömd som mannen som skrev boken som ligger till grund för en populÀr och kontroversiell film. SÄ hÀr i eftertankens kranka blekhet var det nog en farhÄga som kan anses vara högst berÀttigad. För med handen pÄ hjÀrtat; vem av er som har sett filmen, har lÀst boken?
BerÀttelsens huvudperson (och dess ödmjuke berÀttare) Alex Àr en 15-Ärig ligist. Han leder ett gÀng med tonÄrskillar som struntar i skolan pÄ dagarna och pÄ nÀtterna Àgnar sig Ät droger och ultravÄld. Men för Alex tar historien en ovÀntad vÀndning nÀr han grips av polisen och döms till fÀngelse för mord.

Under sin tid i fÀngelset vÀljs han ut som försökskanin dÀr han genom aversionsterapi och betingning ska fÄs att ge upp sin vÄldsamma livsstil. Experimentet lyckas men driver honom rakt in i armarna pÄ en grupp oppositionspolitiker som mer Àn gÀrna utnyttjar honom för att sÀtta dit den sittande regeringen.
Med en sprÄklig lekfullhet och experimentlusta kastar Anthony Burgess oss in i Alex huvud. Allt ses genom huvudpersonens ögon, alla skeenden filtreras genom hans kÀnslor. Alex gÄr inte att lita pÄ, men samtidigt Àr hans ord de enda som vittnar om vad som hÀnt, sÄ vi tvingas till att se endast hans sida av saken.
SprĂ„ket i A Clockwork Orange Ă€r ett kapitel för sig. Anthony Burgess, som den lingvist och polyglott han var, skapade ett eget sprĂ„k nĂ€r han skrev boken. Nadsat Ă€r en blandning av engelska, ryska och cockneyslang. Alex anvĂ€nder utan urskillning och struntar högaktningsfullt om lĂ€saren förstĂ„r eller inte. För Alex Ă€r det viktigare att behĂ„lla sin sĂ€rart, sitt sprĂ„k och inte böja sin nacke en millimeter för att anpassa sig till samhĂ€llets regler.
Att Anthony Burgess skapade ett unikt sprĂ„k för boken ger berĂ€ttelsen en tidlöshet. För trots att A Clcokwork Orange Ă€r skriven 1960, sĂ„ utspelar den sig i en odefinierbar framtid som stĂ€ndig skjuts framför oss. Det gör att Burgess utforskning av den fria viljan att vĂ€lja mellan gott och ont och förtrycket av denna som ett botemedel mot ondska samt mĂ€nniskans inneboende vĂ„ldsamma natur stĂ€ndigt Ă€r aktuell och lĂ€svĂ€rd.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇