Bokrecension: RÄFVHONAN AV ANNA LAESTADIUS LARSSON

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga.

Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet. De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.

Kommentar
Räfvhonan är den sista delen i Laestadius Larssons trilogi om Charlotta, Sophie och Johanna. De två tidigare böckerna har jag läst med behållning och jag har imponerats över beskrivningarna av det svenska hovet, men de har ändå inte lyckats fånga mig. Karaktärerna lyfter liksom aldrig, de känns platta och stereotypa. Det är dock trevliga och lättlästa böcker. Författaren skriver bra och har ett fint driv i språket.

Räfvhonan tycker jag är den svagaste boken i serien. Under de första trehundra sidorna händer det inte särskilt mycket och den innehåller lite väl många tillbakablickar till de tidigare böckerna. Under de sista hundra sidorna tar boken dock fart och det blir stundtals riktigt spännande. Slutet kommer dock lite plötsligt och när jag slår igen boken känner jag mig snopen. Dessutom hade jag velat se ett annat slut för bokens enda fiktiva huvudperson – Johanna.

Det var nyttigt för mig att läsa den här boken. Jag har länge varit intresserad av kunglig historia, men aldrig svensk. Därför lärde jag min pinsamt mycket av att läsa den här boken och hela trilogin. Laestadius Larsson är skicklig på att blanda fakta och fiktion, något annat kan man inte säga.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇