Bokrecension: Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

I min sammanfattning av 2013 skrev jag att Purple Hibiscus var Ärets bÀsta lÀsning. Historien om 15-Äriga Kambili och hennes storebror Jaja Àr otroligt fÀngslande och viktigt. I centrum stÄr Kambili som lÄngsamt dras ut ur sitt skal frÄn den stunden hon kommer bort frÄn sin far. En man som utÄt Àr en framgÄngsrik affÀrsman, filantrop och demokratiförkÀmpe, men inÄt mot familjen Àr en tyrann som anvÀnder religionen som ursÀkt för att misshandla och tyrannisera sin fru och sina barn.
Allt detta börja lÄngsamt luckras upp den dag Kambili och Jaja fÄr lov att hÀlsa pÄ sin faster Ifeoma och hennes familj i nÀrliggande Nsukka. Fastern, en universitetsprofessor, fÄr Kambili att bryta sig loss ur sitt skal och bÄda barnen fÄr kraft och mod att börja kasta av sig det tunga ok fadern har lagt pÄ deras tunga axlar.

Trots att Chimamanda Ngozi Adichie har bundit sin berĂ€ttelse till en vĂ€ldigt specifik tid och plats, Nigeria i början pĂ„ 90-talet, sĂ„ blir den Ă€ndĂ„ tidlös. För genom sitt sprĂ„k och sitt upplĂ€gg av berĂ€ttelsen skapar Adichie en allmĂ€ngiltighet som Purple Hibiscus till en tidlös och gripande historia om att mogna, vĂ„ga se sina förĂ€ldrar och sin omvĂ€rld för vad de verkligen Ă€r.

Chimamanda Ngozi Adichie har under lÄng tid varit en författare jag har gÄtt och funderat pÄ att lÀsa, men andra böcker och författare har alltid spÀrrat vÀgen för henne. Först nu fick jag tummarna loss att lÄna hennes böcker pÄ bibblan. Och jag kan ju bara vara dels lite sur pÄ mig sjÀlv för att jag inte lÀst henne tidigare, dels lite glad att jag Àntligen fick Àndan ur vagnen.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇