Bokrecension: Primtalens ensamhet

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Jag sladdade in pÄ Pocketshop hÀrom lunchen för att köpa Sara Stridsbergs Drömfakulteten (ja, du lÀste rÀtt, pÄ det fjÀrde ska de ske) som jag ska boksamtala med mina kollegor om under hösten. Men givetvis kunde jag inte lÀmna butiken med bara EN bok, utan roffade Ät mig Vi ses pÄ Place de la Sorbonne och Primtalens ensamhet ocksÄ.

Primtalens ensamhet lockade med snygg titel och dito omslag. Det Àr en berÀttelse om tvÄ unga och udda karaktÀrer, mattesnillet Mattia och anorektikern Alice som verkar ödesbestÀmda att leva i varandras nÀrhet, alltid Ätskilda frÄn varandra likt tvÄ primtalstvillingar.
Det finns passager i boken jag tycker om, sĂ€rskilt de inledande presentationerna av Alice och Mattia dĂ€r Paolo Giordano omsorgsfullt beskriver tvĂ„ avgörande ögonblick och hĂ€ndelseförlopp för de unga tu. Baksidestexten kallar Primtalens ensamhet “en psykologiskt laddad berĂ€ttelse” och det fĂ„r vĂ€l i nĂ„gon mĂ„n anses sant, utifrĂ„n det att Giordano gör en ansats att beskriva hur tragiska omstĂ€ndigheter kan förĂ€ndra dem vi Ă€r.

För egen del Àr jag inte sÀrdeles imponerad Giordanos debutroman, mycket för att jag inte köper den psykologiska förklaringsmodellen i berÀttelsen. Det Àr för enkelt. Modellen tragisk barndom = sjÀlvskadebeteende och svÄrt med relationer till andra Àr för stereotyp för att det ska lyfta. Att berÀttelsen handlar om ledsna mÀnniskor och tragiska omstÀndigheter gör den inte bra i sig.

Dessutom kan jag inte lÄta bli att störa mig pÄ att Giordano lÄter Mattia resa till Sverige som fÄr fungera som ful kontrast till Italien, Mattias hemland. Eller rÀttare sagt, Giordano skriver aldrig att det Àr Sverige Mattia Äker till, men han skickar ledtrÄdar sÄ som att det i landet finns bokstaven ö och att Mattia bor vid Nordsjön i Norra Europa. Maten Mattia Àter i det nya landet Àr brun, illasmakande och geggig. Jag undrar varför Giordano inte skriver ut vilket land Mattia Äker till? Min egen teori Àr att han inte vet nÄgot om vÄrt land, vilket mÀrks pÄ flera detaljmissar, sÄsom att Mattia Äker taxi som kostar 17.30 och att kvinnorna pussar honom hej pÄ kinden nÀr de ses. Det Àr fel, sÄ funkar det inte. (Men det kanske vore trevligt om det gjorde det?)

Jag upplever att det finns ett stort och fint uppsĂ„t med boken, men jag tycker inte att Primtalens ensamhet Ă€r sĂ€rdeles lĂ€svĂ€rd och lĂ„ngt ifrĂ„n “hypnotiskt fascinerande och gripande ödesdrama” som Helsingborgs Dagblad anser enligt baksidestexten. BerĂ€ttelsen kĂ€nns ofĂ€rdig. Kanske beror det pĂ„ att jag inte tillhör mĂ„lgruppen, men NEJ, inget mer av Paolo Giordano för mig, tack.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇