Bokrecension: Postmodernistisk patafysik var det visst. Jag kallar det trams.

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

DN:s litteraturkritiker Jonas Thente hyllade 100 noveller av Joakim Pirinen i sin recension. Jag tyckte att det lÀt spÀnnande med illustrerade noveller och införskaffade ett exemplar. Snyggt inbunden var den och förvÀntningarna höga.

Efter att ha lĂ€st fem av de hundra novellerna kĂ€nner jag emellertid FÖRVIRRING och tĂ€nker: Vad i hela fridens namn ÄR det hĂ€r? Spretiga, hĂ„rda teckningar ackompanjerar fragmentariskt klotter om Gonki, Saggitaurus Glem och KlotfĂ„geln. För att nĂ€mna nĂ„gra. Ord som röv, bolinopsis-kammanet och blindorm skymtar förbi. Vad jag förstĂ„r Ă€r det nĂ„gon slags poesi jag lĂ€ser, men jag fĂ„r Ă€ndĂ„ kĂ€nslan av att Pirinen sparat texter och bilder han skapat nĂ€r han gick pĂ„ mellanstadiet och nu helt friskt driver med kultureliten genom att publicera alltsammans som ett konstĂ€rligt mĂ€sterverk. Förmodligen Ă€r det jag som inte begriper nĂ„gonting, eller sĂ„ Ă€r Thente grundlurad.

NÀr Thente försöker kategorisera novellerna skriver han:
Om vi skall försöka placera de hĂ€r pirinellerna i en sorts tradition – annat Ă€n telefonklottrets – sĂ„ fĂ„r vi greppa över hela den modernistiska och postmodernistiska traditionen. De mer aparta aspekterna av surrealismen, den svenska konkretismen och den franska patafysiken finns förstĂ„s med som förstareferenser.
Jag kostar pÄ mig att kategorisera pÄ mitt eget vis genom att sÀga: 100 noveller av Joakim Pirinen Àr rena rama tramset.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇