Bokrecension: Pilgrimsdröm och Verklighet. På väg till Santiago de Compostela av Silva Sköld

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Pilgrimsdröm och Verklighet. På väg till Santiago.
Författare: Silva Sköld.
Förlag: Bokverksta´n.

Inlägg skrivet av Hanif

Jag drömmer om att vandra El Camino och jag är osäker på om jag skulle klara av det. Men här i denna bok ger sig författarinnan och en manlig vän till henne som pensionärer ut på den 74 mil långa vandringen från Frankrike genom Spanien till Santiago de Compostela! Där ligger Jesus apostels reliker begravda och sträckan har varit en pilgrimsort sedan 800-talet. Silva Sköld verkar vara en kul kvinna, hon har rest mycket, t ex åkt motorcykel längs Sidenvägen, och skrivit böcker om att bli kär på ålderns höst.

Boken rabblar upp i stort sett allt av intresse de ser på vägen när de vandrar och historien om det mesta. Lite överdrivet, läsaren får veta vem som byggde varenda bro, vilka personer som finansierat varenda kyrka och om olika krig, legender och sägner. Det är trivsamt i början, men mot slutet orkar inte ens de själva fundera kring varje monument de går förbi. De är roliga för de bestämmer sig att allt som de kan se som finns på en höjd är vackrast på avstånd. Om du inte är jätteintresserad eller tänker gå/har gått El Camino så är den nog lite tråkig. Är du däremot intresserad av spansk historia är detta en vinstlott.

En del andliga frågor tas upp i boken, men jag hade gärna velat ha mer av det. Fast det är ju mycket praktiskt med att förflytta sig till fots varje dag. Det är bra beskrivet hur det ser ut i de olika härbärgena och intressant om de människor de möter på vägen. Silva pratar spanska och det verkar klart användbart eftersom hon verkar få mycket information från de som bor längs pilgrimsleden och kommer de som jobbar där de sover över in på livet. De möter människor från olika hörn i världen och får lite inblick i andra pilgrimers liv och får ta del av deras funderingar. Ibland bor de på hotell för bekvämlighetens skull, men då saknar de mötena med andra pilgrimer.

Boken får fem kakor, en minuskaka för korrekturfel här och där. Jag vet inte om det var slarvigt i början och blev bättre sedan eller om jag helt enkelt sögs in i historien och inte tänkte på sådant efter ett tag. Nåja, jag blev inspirerad och är fortfarande intresserad av att vandra El Camino och tyckte det verkade trevligt att de tog det lugnt och inte gick så långt per dag.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇