Bokrecension: Picknick vid vägkanten av Arkadij och Boris Strugatskij

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Picknick vid vägkanten
Författare: Arkadij och Boris Strugatskij
Förlag: Delta förlag

Inlägg skrivet av Hanif.

Delta förlag drevs under många år av en eldsjäl inom science fiction som heter Sam J. Lundwall (tillsammans med Gunnar Dahl). Under etiketten DELTA science fiction kom mer är 200 titlar ut mellan 1972-1988 på svenska med stora författare inom genren. Serien känns igen på sina gula framsidor.

Den här boken är skriven av två bröder från Ryssland som författade fler böcker tillsammans. Jag blev tipsad om boken när jag i våras var i Ukraina och besökte Tjernobyl. Vissa menar att bröderna Strugatskij kunde förutse katastrofen med härdsmältan där 1986.  Boken är publicerad på ryska 1972 och kom på svenska 1978. Men i boken är det inte människans verk, de konstiga zoner människan inte får besöka på grund av farorna, utan de är orsakade av utomjordingar. Efter ett besök lämnade de efter sig tre obeboeliga zoner som människan nu försöker utforska för att lära sig om ny teknik och för att få veta mer om främlingarna.

Reddie Schuchart har vuxit upp vid en av zonerna och gör raider in i dem för att tjäna pengar. Det är hemligt och livsfarligt, men sakerna han hittar inne i zonen ger mycket pengar på den svarta marknaden. Ett tag arbetar han med forskare som också vill undersöka det han finner där inne. I boken kallas Red och hans kollegor för smygare, men nuförtiden skulle man nog ha översatt ordet med stalker, ett ord som smugit sig in i det ryska språket. I Tjernobyl har man faktiskt problem med folk som kommer in i den inhägnade zonen för att stjäla till exempel metall. De finns också människor som vill se hur det ser ut på riktigt inspirerande av dataspelen S.T.A.L.K.E.R. Men i Tjernobylzonen kan det vara farligt då saker har höga halter av strålning eller om man går in i övergivna hus som kan falla ihop. Men i denna bok dör smygare av allt möjligt konstigt och Red är en av de få som klarat sig längst och är mest rutinerad.

Red är lyckligt gift och får så småningom en dotter som blir konstig, så som det ofta händer med smygare. Han får också veta att en av forskarnas teorier om allt vad utomjordingarna gjort på jorden endast var en sorts picknick vid vägkanten på väg någon annanstans. Och att det de bara lämnat efter sig är skräp. Men är ryktet bland smygarna att det finns ett klot som uppfyller ens högsta önskningar sant? Trots att Red är en okänslig karaktär vill man att det ska gå bra för honom. Han är på något vis en produkt av ett mycket hårt liv.

Om man är intresserad av science fiction tycker jag absolut att man ska läsa den här boken som jag med tycker är före sin tid. Boken får 8 kakor. Om man gillar rysk litteratur är den ett måste och trots det tunga ämnet är den rätt lättläst, har ett ganska litet persongalleri och inte så många krångliga namn. Tyvärr finns den inte i nytryck på svenska, men går att köpa begagnad eller kan lånas på bibliotek. På engelska finns den att köpa i Science fiction-bokhandeln under titeln Roadside Picnic.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇