Bokrecension: Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden av Maciej Zaremba

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Titel: Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden
Författare: Maciej Zaremba (med kommentarer av Magnus Lind, Shirin Ahlbäck Öberg och Sten Widmalm)
Förlag: Weyler förlag

Inlägg skrivet av Hanif.

Den här boken är skriven av Maciej Zaremba som är journalist och författare. Han har jobbat i många år för Dagens nyheter och är känd för sina grävjobb. Från början var texterna i boken artiklar i DN som ingick i en reportageserie som hette Patienten och prislappen och som handlar om systemskiftet i vården. Det hela blev när det publicerades mycket uppmärksammat och skapade en vild debatt.

Boken innehåller svidande kritik om hur den svenska sjukvården styrs och regleras. Den berättar om det nya sättet att göra det på: New Public Management (NPM). Idén kommer från USA och Storbritannien och nådde Sverige under 1990-talet. Den innefattar inte bara sjukvården utan kan tillämpas på skolor och annan offentlig verksamhet. Den går ut på att medborgarna ska kunna välja sjukhus, vårdcentral och skola och ge ett nöjdare folk och mer för skattekronorna.

Maciej Zaremba problematiserar att vi ”företagiserar” vårt sätt att se på offentlig verksamhet. Han menar att läkare ”leker affär”, tillbringar för mycket tid med pappersexercis och att det kan vara farligt att se på patienter som ”kunder”. Landstingen är beställare och ”produkterna” kan vara kejsarsnitt eller behandling av njursvikt, psykoser eller reumatism.  Läkare får olika mycket pengar för olika patienter beroende på deras sjukdomar och vilken vård det gäller (som egentligen bygger på någon sorts hittepå eftersom olika patienter med samma sjukdom tar till exempel olika lång tid att vårda). Och nu, menar författaren, kan politiker med det nya systemet gå in och detaljstyra på ett helt nytt sätt hur läkarna ska prioritera på jobbet. Men mycket inom sjukvården går inte att mäta, som till exempel hur patienterna upplever sitt möte och om läkaren är bra eller dålig. Mätmetoderna handlar då mest om effektivisering och annat (som lean med inspiration från Toyota).

Det läskigaste med det här är att vissa patienter har blivit olönsamma. Gamla människor med flera sjukdomar samtidigt som tar lång tid och är omständiga ger för få ”pinnar”. Människor som blir liggande för länge på sjukhus blir dyra och skickas därför halvbehandlade hem – när de kommer tillbaka är det ett nytt besök = nya friska fräscha pengar. I Tyskland (som också har NPM) skapade detta ett nytt uttryck: ”Blutige Entlassung”.

Vi får också lära oss andra begrepp i boken – i Sverige har det mesta som ska in i datorerna en DRG-kod (diagnosrelaterade grupper). Beroende på vilken DRG-kod som knappas in så får kliniken olika mycket pengar och författaren menar på att här frestas läkare att välja diagnoser och koder som genererar mer pengar. Det i sin tur leder till en sorts värdeförskjutning som till slut gränsar till lurendrejeri och i värsta fall korruption.

Det här är på flera sätt ett lysande sätt att blixtbelysa och debattera ett gigantiskt problem och saker som pågått länge i det tysta. Men del kritik som drabbar landstingen är även ett vanligt problem som privata företag har. Med ny teknik kan många falla i fällan att samla in en massa information om sina kunder som upplevs som ovidkommande eller som integritetskränkande. Företagen har också ibland enorma informationsflöden som ingen egentligen kan tolka på något vettigt sätt, där säljare har fokuserat på att fråga ut kunderna om helt fel saker. Men bilden av kvinnan som söker hjälp hos vården för misshandel, som måste svara på frågor om sina kostvanor till något sorts register, blir naturligtvis sorgligt dråplig.

Boken har kompletterats, sedan artiklarna publicerades i tidningen, med ny information. Tankar av ytterligare tre personer (en läkare och två statsvetare) som ser på problematiken från andra håll har lagts till. För övrigt är boken rätt deprimerande läsning för oss ”vårdkonsumenter” och har krävt omfattande research. Den är i ett litet behändigt format, med stor stil, och går fort att läsa. Den får 8 kakor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇