Bokrecension: Om att förverkliga sina drömmar i bokform

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Förverkliga din bokdröm. KS-förlag 2012, Joanna Björkqvist, Kristina Svensson

Cookien som skrivit: Bielke von Sydow

Lagom till Bok- och Biblioteksmässan 2012 i Göteborg kom ”Förverkliga din bokdröm” www.dinbokdrom.se av Kristina Svensson och Joanna Björkqvist. Boken är en fackbok som ska inspirera och delge handfasta erfarenheter från egenutgivare. En mycket passande och en väl vald tidpunkt då bokmässan är bokälskarnas eldorado.

Boken är naturligtvis utgiven på en av författarnas eget förlag KS. För Joanna och Kristina är även initiativtagare till föreningen Egenutgivarna som bildades för knappt ett halvår sedan, www.egenutgivarna.se. Syftet med föreningen är att ge en samlad röst åt egenutgivare och där medlemmarna ger råd och stöd till varandra. I dagsläget har föreningen cirka 90 medlemmar.

Men Kristina berättar att det var med en hårsmån att boken lyckades komma ut till bokmässan. Att boken var planerad att släppas flera veckor innan bokmässan och att det var på grund av komplikationer som boken inte kom tidigare. ”För att göra en historia kort så fick vi efter strul med tryckeriet vi först anlitat byta till ett annat tryckeri och det försenade boken. En konsekvens av detta blev att vi fick ställa in vårt releaseparty som vi hade bokat. Men nu är den här och det är det viktigaste” berättar Kristina.

Kristina och Joanna har tidigare skrivit böcker som de gett ut på eget förlag. Kristina har skrivit ett resekåseri om Wales och Joanna en roman. Jag ställer då frågan om de anser sig vara tillräckligt meriterade för att ge ut en bok i egenutgivningens konst, tar de sig inte vatten över huvudet? ”Det vi försökt att göra i boken är att återge hur vi gjort. Inte ge pekpinnar om det enda och bästa sättet. Vi har också samlat in ytterligare 25 egenutgivares erfarenheter för att bredda och fördjupa innehållet. Bland de som vi intervjuat finns både långa och korta erfarenheter. Dessutom kan man se det som en fördel att vi är i början av vår egenutgivarkaraktär. Vi har nyligen gjorda erfarenheter och lever inte på gamla meriter”, förklarar Kristina.

När man skrivit en bok och fullgjort hela processen finns det alltid vissa områden eller kapitel som man är extra stolt över, Joanna berättar: ”Det jag är mest stolt över i Förverkliga din bokdröm är utan tvekan alla inspirerande kapitel där andra egenutgivare generöst delar med sig av sina erfarenheter kring allt som har med bokutgivning att göra. Jag har intervjuat 25 personer om allt från att skapa ett attraktivt bokomslag och ta till sig av en lektörs kritik till vikten av korrekturläsning och knep för en effektiv marknadsföring. Det blev oerhört intressanta och spännande reportage. Och så är jag stolt över att boken är så snygg!” Kristina berättar att hon bland annat känner sig väldigt nöjd med det kapitlet som handlar om de mixade känslor och reaktioner av upprymdhet och nedstämdhet som kan uppstå efter utgivningen av boken (postdepressionskapitlet).

Boken vänder sig till dem med tankar om egenutgivning av böcker så målgruppen bör vara stor. Utan att ha statistiska belägg påstår jag att var och varannan person någon gång har tänkt tanken. ”Vi vill dela och uppmuntra dessa krafter. Målsättningen är att de tryckta 1000 exemplaren ska sälja slut på ett par månader”, säger Kristina. ”Min förhoppning är att ännu fler ger ut böcker för egen hand för tillsammans breddar vi bokmarknaden och i slutänden gagnar det läsarna. Det är härligt att få vara en del av en bokbransch i förändring”, avrundar Joanna.

Kristina och Joanna har förverkligat sin bokdröm.

När ska du förverkliga din bokdröm?

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇