Bokrecension: Ola Larsmo: Swede Hollow

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Swede hollow
Författare: Ola Larsmo
Originalets titel: Swede Hollow
ÖversĂ€ttare: –
Förlag & Är: Albert Bonniers förlag 2016
Antal sidor: 413
LĂ€st format: e-bok
Finns hos: Dito.se, Bokus, Akademibokhandeln, Adlibris, CDON
Betyg: 4/5

Handling
Boken handlar om svenskar som flyttar till Swede hollow, en ravinstrÀcka i St. Paul Minnesota i USA. De lyckades inte integrera sig i det nya samhÀllet och höll sig ganska mycket för sig sjÀlva, var grannar med irlÀndarna som gjorde likadant. De jobbade med ströjobb pÄ jÀrnvÀgen och hade det ganska svÄrt.

Recension

Ämnet var vĂ€ldigt spĂ€nnande, och boken fick det höga betyget av mig pga av detta. Det sagt, sĂ„ finns Ă€ndĂ„ en hel del kvar att önska. Boken kĂ€ndes lite splittrad och ibland osammanhĂ€ngande. Ibland kĂ€ndes det svĂ„rt att fĂ„ en kĂ€nsla om huvudpersonerna i boken pĂ„ grund av detta, de liksom försvann i mĂ€ngden pĂ„ nĂ„t vis dĂ„ andra nya karaktĂ€rer beskrevs.

Man kÀnde dÀremot tydligt av att författaren har gjort mycket förarbete och kanske dÀrför har haft en liten förkÀrlek till vissa fynd och information som han gÀrna ville ha med i boken trots att de inte alltid passade sÄ bra in i handlingen i sitt originala format. Det hade kÀnts bÀttre att endast anvÀnda den informationen som inspiration för romanen.

Men dÄ jag beslöt mig för att fokusera pÄ huvudkaraktÀrerna och se dessa som konstiga mellaninslag sÄ tycker jag att boken var bra. Det Àr spÀnnande med emigrationen frÄn Sverige till USA och det finns inte sÄ mÄnga böcker om just detta.

Lite mera detaljer om det dagliga livet skulle ha varit skojigt. En sÄdan hÀr bok behöver liksom inte den extra kryddningen av ett mord för att det ska vara intressant.

Insikten att det Àven pÄ den tiden, precis som idag, var svÄrt för immigranter att integrera in i samhÀllet Àr spÀnnande.

Betyg 4, Böcker, E-bok, Ola Larsmo, Sverige, USA

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇