Bokrecension: Nattens Cirkus 

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Av Erin Morgenstern
Titel: Nattens Cirkus
Original titel: The Night Cirkus
Sidor: 297
Utgiven: 2011
Förlag: Norstedts
Första meningen: Cirkusen anländer utan förvarning.

Cirkusen anländer utan förvarning. Ingen vet varifrån den kommit, det enda man vet är att den inte var där igår. Istället för att vara öppen på dagen så öppnas den då mörkret faller, och istället för att ha alla möjliga färger så är hela cirkusen klädd i svart och vitt…
Men bakom den mystiska och fantastiska pågår en utmaning mellan två magiker. Redan när de var små blev de bundna till varandra, och det ska de vara tills en segrare står kvar. Celia Bowen blev upplärd av sin typ totalt sinnessjuke pappa, och Marco som var barnhemsbarn men togs om hand av den mystiska snubben i grått. De har tränats i magi och illusioner sen de var väldigt små, men de har aldrig vetat vem deras motståndare är. Båda dyker förr eller senare upp på cirkusen. Marco som cirkusdirektören Chandreshs assistent, och Celia som under en anställningsintervju blir deras nya illusionist. Marco upptäcker ganska snabbt att hon är hans motståndare, men för Celia tar det lite längre tid.
Samtidigt, någonstans lite längre fram, så finns Bailey. När han var tio år och lekte sanning eller konsekvens, fick han gå in i cirkusen och ta med något tillbaka utan att någon märkte det. Men på cirkusen mötte han Poppet, en flicka som tillsammans med sin tvillingbror föddes på cirkusen, båda med sprakande rött hår. Flera år senare kommer han fortfarande ihåg flickan med det röda håret, men han har aldrig sett till cirkusen sen dess, eftersom den var försvunnen dagen därpå. Men plötsligt dyker den upp ännu en gång, vilket innebär nya val och möjligheter, som antagligen kommer förändra hans liv för alltid.
Även om cirkusen kan se smart och fantastisk ut, med de chokladdoppade fladdermössen och den finurliga klockan som hänger vid ingången. Eller med Molnpalatset där man känner sig ett steg närmare himlen, och alla tält som finns outforskade med nya fantastiska upplevelser. Men under ytan så hänger allt på en skör tråd. Cirkusen faller långsamt men säkert samman. Människorna på cirkusen åldras inte, utom tvillingarna Poppet och Widget. Det är endast två personer som håller cirkusen samman så inte allt går i fördärvet, och det är just dessa två som ska slåss tills en av dem överlever. Cirkusen är spelplanen, fantasi och intelligens är deras vapen. Men ändå så kommer kärleken i vägen, som återigen kan störta allt samman, och det är bara en person som kan rädda allt.
Välkommen till Le Cirque des Rêves, platsen med mysterier och magi runt varannat hörn, och där alla dina drömmar och förväntningar går i uppfyllelse.


Varför finns det så få cirkusböcker när alla blir totala succéer? Jag menar, vilken känsla man får när man läser boken! Hur lyckas hon hålla kvar den genom hela boken? Man får en sån mystisk och härlig stämning i boken att man önskar att man bara kunde skutta in i boken. Gud, jag skulle offra mitt vänstra lillfinger för att gå på den cirkusen någon gång i mitt liv. Fast det behövs egentligen inte, för hon skriver på ett sätt så det känns som om man är en av besökarna, som om man är på cirkusen. Hon beskriver allt så tydligt att man verkligen förstår varför alla blir förtrollade av cirkusen i boken, och man kan nästan höra, lukta och se allt som de i boken gör, tack vare hennes underbara beskrivningar.

Jag har ju bara varit på cirkus en gång i mitt liv, och det var väldigt längesen, så jag har inte direkt något att jämföra med, men jag är ändå rätt så säker på att det inte finns någon cirkus som liknar denna. Handlingen var väldigt intressant, men man var tvungen att hela tiden hålla reda på vilket datum och vilken tid det var, så man fick veta om man var i framtiden eller baktiden (vad säger man annars?) Och det var så häftigt när de lite då och då hade typ en sida som var skriven i du-form. Alltså typ: “Du lämnar din biljett i det lilla båset och kliver in i cirkusen…”

Mina favoritkaraktärer var helt klart Poppet och Widget, de var väldigt roliga och intressanta, synd att de var med så lite. Jag gillade egentligen alla karaktärer, fast det kunde funnits lite fler karaktärer fårn cirkusen som man skulle lära känna. De enda karaktärerna man fick lära känna riktigt ordentligt var nog Celia och Marco, möjligtvis Poppet, Widget och Bailey. Handlingen är väldigt speciell och det är en väldigt speciell kärlekshistoria, hela boken är unik. Den är som en blandning av Alice i Underlandet och The Imaginerium och Dr Parnassus. Det finns inget liknande, passar för såna som älskar mystik, roliga klockor och en helt fantastisk cirkus.

Favoritkaraktär: Poppet och Widget

Citat:
“Ska vi kidnappa honom?”
“Sluta, Widge.”
“Nej, jag menar det. Vi skulle kunna göra det. Vi kan smyga oss in i hans hus och slå honom i huvudet med någonting tungt och släpa honom så att folk tror att han är ett fyllo. Han kommer vara på tåget innan han vaknar till, och sedan har han inget val. Snabbt och smärtfritt. Eller smärtfritt för oss, i alla fall. Förutom allt kånkande, alltså.”
“Jag tror inte det är någon vidarebra idé, Widge”, säger Poppet
“Äh, kom igen, det blir kul”, säger Widget.
Jag blev inspirerad av:
Cirkusen!
Stämningen
Språket
Övrigt: Inget särskilt.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇