Bokrecension: Nattavaara

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Jag har sagt mĂ„nga gĂ„nger hĂ€r pĂ„ bloggen, att jag rent allmĂ€n föredrar utlĂ€ndska författare; att svenska författare sĂ€llan hĂ„ller samma höga nivĂ„. Jag har Ă„ andra sidan sagt att det alltid finns undantag. TvĂ„ av dessa undantag Ă€r Engström & Richert. Jag har lĂ€st deras bok Nattavaara som Ă€r den första delen i en kommande trilogi. 

  Vi befinner oss nĂ„gra generationer in i framtiden. De tvĂ„ nordligaste landskapen har brutit sig ur Sverige och bildat ett eget land, som heter Nordmark. Det Ă€r Jarlen Sebastian som hĂ€rskar hĂ€r., tillsammans med Daniel Hartman som förutom Ă€r vicejarl Ă€ven Ă€r chef för underrĂ€ttelsetjĂ€nsten. Hartman frar sig inte för nĂ„got för att fĂ„ sin vilja fram. Kiruna Ă€r huvudstad i detta land, som styrs ganska totalitĂ€rt. Erik och hans lillasyster Sofia tvingas fly frĂ„n sin by eftersom invĂ„narna Ă€r rĂ€dda att deras förĂ€ldrar drabbats av nĂ„gon smittsam sjukdom – fast egentligen vill dom bara Ă„t gĂ„rden. Mirja, som minns tiden före Nordmark och som dĂ„ jobbade som chef inomhemtjĂ€nsten, Ă€r nu en fattig landsbygdsbo som kĂ€mpar för att överleva. Hon tvingas till tuffa val för att rĂ€dda den hon Ă€lskar. Nattavaara Ă€r ett dystopisk framtidsscenarion dĂ€r klimatkatastrofer, pandemier och finanskrister slagit sönder samhĂ€llet och inte bara i Sverige utan Ă€ven internationellt. Romanen handlar om vad mĂ€nniskan Ă€r beredd att göra för att överleva, vilka “instinkter” som kommer fram, att visa pĂ„ att ingen mĂ€nniska Ă€r enbart ond eller god. Jag fĂ„ngades direkt av sprĂ„ket, handlingen, de olika twisterna och karaktĂ€rsskildringarna. Allt satt dĂ€r det skulle. Rena skolexemplet pĂ„ en bĂ€stsĂ€ljare!

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇