Bokrecension: Musan

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Jessie Burton slog igenom med Miniatyrmakaren och tog vĂ€rlden med storm. Uppföljaren heter Musan och Ă€r Ă€ven den en blivande storsĂ€ljare, det tror jag absolut efter att ha lĂ€st den. Ă…ret Ă€r 1967 och Odelle Bastien försöker att ta sig fram i London. Hon flyttade hit, tillsammans med sin bĂ€sta vĂ€n Cynthia, för 5 Ă„r sedan. Nu jobbar bĂ„da i en skoaffĂ€r men det Ă€r verkligen inte vad Odelle vill. Hon har en examen i engelsk litteratur och hon vill skriva. SĂ„ fĂ„r Odelle ett erbjudande som sekreterare till den glamourösa gallersiten Marjorie Quick.  

 Det Ă€r en ovanlig vĂ€nskap som vĂ€xer fram. Marjorie tar fram sidor hos Odelle som hon inte visste fanns, samtidigt som Marjorie sjĂ€lv inte öppnar upp sig för nĂ„gon. Ännu mĂ€rkligare blir det nĂ€r ett ovanligt konstverk kommer till galleriet. MĂ„lningen bĂ€r pĂ„ en berĂ€ttelse, som Odelle snart finner sig inblandad i och det verkar som om Marjorie ocksĂ„ vet nĂ„got om tavlan för hon uppför sig mycket underligt. Året Ă€r 1936 och vi befinner oss i Spanien tillsammans med Olive Schloss och hennes förĂ€ldrar. Hennes far Ă€r konsthandlare och reser över hela Europa. För tillfĂ€llet bor dom i Spanien dĂ€r dom hyrt en villa. Men livet kommer att förĂ€ndras för alla i famlijen; andra vĂ€rldskriget Ă€r pĂ„ intĂ„gande, inbördeskriget likasĂ„. Dessutom kommer Isaac Robles och hans syster Teresa för att arbeta hon familjen, vilket kommer att fĂ„ ovĂ€ntade konsekvenser för dom alla. Jag var fast frĂ„n första sidan. SprĂ„ket flyter pĂ„, det Ă€r sĂ„ vackert, sĂ„ talande. Handligen Ă€r sĂ„ spĂ€nnande att man har svĂ„rt att lĂ€gga ifrĂ„n sig boken. En musa Ă€r en person som inspirerar konstnĂ€rer, musiker, författare till att gĂ„ bortom sin förmĂ„ga, eller rĂ€ttare sagt tar fram denna förmĂ„ga hos personen ifrĂ„ga. Oftast brukar en sĂ„dan relation vara mer eller mindre officiellt etablerad, men det hĂ€nder ocksĂ„ att den Ă€r högst inofficiell, kanske nĂ€sta obemĂ€rkt för musan ifrĂ„ga. Vem som Ă€r musa och vem som Ă€r konstnĂ€ren i denna berĂ€ttelse ska jag inte avslöja, för det Ă€r en sĂ„dan central del av berĂ€ttelsen. Men det Ă€r ocksĂ„ en djupt allvarlig underton i hela boken, en underton om vad som skapar lycka,som gör ett liv, vad ambition och lĂ€ngtan kan betyda för en mĂ€nniska, vad kĂ€rlek egentligen Ă€r och vart grĂ€nsen mot besatthet gĂ„r. PĂ„ ett vĂ€ldigt skickligt sĂ€tt har Burton vĂ€vt samman en bra berĂ€ttelse med djupa livsfrĂ„gor och allt detta pĂ„ ett fantastiskt sprĂ„k!

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇