Bokrecension: Mr Ripley

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Den amerikanska författaren Patricia Highsmith har gjort sig odödlig pÄ flera sÀtt. Hon skrev förlagan till Alfred Hitchcocks Strangers on a Train, hon var en pionjÀr inom queerlitteraturen genom sina litterÀra lesbiska skildringar, och hon skrev romanerna om den framgÄngsrike mördaren Tom Ripley mellan 1955 och 1991.

AntihjĂ€lte Tom Ripley Ă€r Ă€lskvĂ€rd, trevlig och fullstĂ€ndigt galen – för att fĂ„ igenom sina onda avsikter igenom drar han sig inte ens för att mörda dem som stĂ„r honom nĂ€rmast. I sin strĂ€van efter det liv han alltid önskat sig, sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n uppvĂ€xtens trauma som möjligt, har Tom Ripley till fullĂ€ndning lĂ€rt sig att manipulera sin omgivning.

I En man med mĂ„nga talanger fĂ„r Ripley av en rik affĂ€rsman, Mr Greenleaf, uppdraget att hĂ€mta hem sonen Dickie frĂ„n Italien till USA. Det gĂ„r inte alls enligt planerna. Problemet Ă€r nĂ€mligen att Ripley blivit vĂ€ldigt förtjust i Dickie, sĂ„ pass att han bestĂ€mmer sig för att inte bara efterlikna honom – utan att helt enkelt bli Dickie Greenleaf.

I En man utan samvete har Ripley uppnÄtt allt man kan önska sig: ett vackert hus i Frankrike, en rik och vacker hustru samt en imponerande konstsamling. Men först kommer en obekvÀm frÄga, sedan en efterhÀngsen vÀn. Innan han vet ordet av riskerar Ripley att gÄ miste om allt.

I En man med onda avsikter blir den oefterhĂ€rmlige Ripley – konstkĂ€nnaren, trĂ€dgĂ„rdsexperten och massmördaren – förödmjukad pĂ„ en pampig tillstĂ€llning. Han gör dock inte som vanliga psykopater: istĂ€llet för en simpel hĂ€mndaktion spelar han ut hela sitt register av samvetslöshet.

I Tom Ripley igen sÄ söker en okÀnd ung man upp Tom Ripley. Den unge mannen visar sig vara arvtagare till en stor affÀrsrörelse och Toms idyll avbryts abrubt och han dras in i en lek pÄ liv och död med okÀnda kidnappare, en lek som för Tom till Paris och Berlin.

I Ripley pÄ djupt vatten sÄ verkar Tom Ripleys förflutna av brott, mord och förfalskningar att hinna ikapp honom, nÀr en man vid namn Mr Pritehard och hans hustru dyker upp. Dessa verkar veta mer om Tom Àn vad som Àr nyttigt. Mystiska telefonsamtal oroar Tom och han förföljs av Mr Pritehard, som verkar fast besluten att sÀtta dit Tom.

Dessa böcker Àr fÀngslande sÄ till vida att man faktiskt sitter och sympatiserar med en mördare och psykopat! Varför Àr det sÄ? Kanske Àr det en slags grundlÀggande lÀntan efter och ett behov av kontroll hos oss som gör det? Psykopaten utmÀrker sig av en artikulerad vilja och ett hÀnsynslöst genomdrivande av den. MÄlen Àr alltid tydliga. Om han hamnar i en besvÀrlig situation gör han sitt bÀsta för att ta kontrollen och vrida den till sin fördel, oavsett andras lidande. Det finns inget tvivel i psykopaten, det finns inga osÀkra hÀnsynstaganden till andras kÀnslor. Psykopaten ser livet som en strid pÄ kniven. Andra mÀnniskor Àr medel eller hinder för denne.

Har ni inte lÀst dessa böcker Àn, mÄste ni absolut göra det. En vÀldigt annorlunda lÀsupplevelse vÀntar! Man kan ocksÄ se den senaste filmatiseringen med Matt Damon i huvudrollen om man vill, men böckerna Àr mycket bÀttre.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇