Bokrecension: Mörkt liv av Kat Falls

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Titel: Mörkt liv (originaltitel: Dark life)
Författare: Kat Falls
Översättning: Vera Lindh
Förlag: B. Wahlströms

Inlägg skrivet av

Mörkt liv utspelar sig på havets botten i en nära framtid, där den globala uppvärmningen fått haven att stiga och lagt stora delar av Amerika under vatten. I handlingens centrum står 15-årige Ty och hans familj, som lever i en nybyggarkoloni på havsbotten. Kolonin hamnar dock i en svår situation när de angrips av den ökända Barracudaligan. Ty tar hjälp av flickan Gemma som lever ovanför vattenytan, men som sökt sig till kolonin för att söka efter sin försvunna bror.

Det här är utan tvekan en mycket bra bok. Den är välskriven, har karaktärer som man faktiskt engagerar sig i och är spännande som en välgjord actionfilm. Transportsträckorna är befriande få. Men det som trots allt imponerar allra mest är författarens beskrivning av världen under vattenytan. Den känns helt trovärdig och när man läser känns det som att man faktiskt befinner sig där nere. Det enda som stör illusionen är en besynnerlig passage där författaren liknar bokens ”bad guy” med Cheshirekatten från Alice i underlandet. Det tycker jag att redaktören borde ha rensat bort, för i det här sammanhanget känns det bara konstigt. Men bortsett från det håller boken rakt igenom och kan varmt rekommenderas. Jag ger den nio kakor av tio.

Det finns även en uppföljare, vid namn Farlig ström.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇