Bokrecension: Mönster till historiska dräkter. Hattar och huvudbonader.

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Titel: Mönster till historiska dräkter. Hattar och huvudbonader.
Utgiven av: Sophias Ateljés Förlag.

Inlägg skrivet av Hanif

Om du vill vara snyggt medeltidsklädd så är det bra att satsa på att ha något på huvudet. Det hade man då, i synnerhet gifta kvinnor täckte ofta håret. Herremän hade också nästan alltid hatt och bar hatt inomhus. Det här häftet med mönster för både män och kvinnor är mycket omfångsrikt och ger många idéer till hur man kan göra och variera sig, samma huvudbonad ser annorlunda ut med olika tyg och med eller utan dekorationer. Det är fina små illustrationer så att det är lätt att föreställa sig hur ens kreation kommer att se ut när det bli klart.

Vi gjorde tre huvudbonader; en huvudduk, en hätta med brätte och en virad rulle med band. Dessa matchade våra klänningar, se bilder på dem och recension av mönstret här. Jag hade en huvudduk i samma linnetyg som min underklänning och de andra två gjordes i två färger av linnetyg som användes i deras överklänningar. Hättan med brätte kan man så klart göra i bara en färg med, men vi valde två. Samma sak med den virade rullen, det går också att göra enfärgad. Klicka på bilderna nedan om du vill se dem i större format. Den virade rullen bars oftast av unga flickor och jungfrur, ibland i kombination med en duk under så att håret inte syntes.

Mönstret får nio kakor för det var väldigt lättfattligt och omfattande. Mycket prisvärt dessutom. Hela listan på mönster finns här: http://www.sophiasatelje.se.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇