Bokrecension: Modellsommar

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Titel: Modellsommar
Originaltitel: Model summer
Författare: Paulina Porizkova
Genre: Biografi
Favoritcitat: Jag stirrar pÄ mig sjÀlv i spegeln över tvÀttstÀllet och ser att mitt ansikte, amma ansikte som jag har mött varenda dag, plötsligt har förÀndrats. Hur Àr det möjligt att förvandlas frÄn kommunistkossa till skönhet pÄ bara en vecka?

i 80-talets Sverige Àr Jirinas vardag inte det lÀttaste. Hennes tjeckiska bakgrund har stÀllt till det för henne och hon har under hela sin uppvÀxt fÄtt utstÄ bÄde toalettduschar och glÄpord i korridorerna pÄ skolan. Hon har det inprÀntat i huvudet att hon Àr ful och vÀrdelös.

Trots detta blir hon genom en slump erbjuden att fÄ jobba som modell i Frankrike under sommaren. Femton Är gammal reser hon sedan ner till vad hon tror Àr ett glamoröst liv med vackra mÀnniskor, men som sedan visar sig inte vara mycket bÀttre Àn hemma. Fotograferna Àlskar Jirina och hennes utseende, men bland modellkollegorna vÀxer avunden och bitterhet.

Modellsommar lĂ„ter lĂ€saren följa med in bakom kulisserna i modellvĂ€rlden. Modellerna arbetar hĂ„rt för nĂ„gra fĂ„tal bilder och rivaliteten Ă€r stor för att fĂ„ jobba för de bĂ€sta fotograferna och tidningarna. Författaren har sjĂ€lv varit modell, och det mĂ€rks att hon vet vad hon pratar om. Även om boken inte Ă€r en sjĂ€lvbiografi, har Paulina sĂ€kerligen hĂ€mtat mycket av Jirinas upplevelser frĂ„n sina erfarenheter. Jirinas berĂ€ttelse Ă€r mer saklig Ă€n kĂ€nslomĂ€ssig, och det finns ofta en sarkastisk eller ironisk underton i varje kapitel. För bĂ€sta sĂ€ttet att tackla obekvĂ€ma situationer Ă€r kanske bara att efterĂ„t kunna skratta Ă„t dem?

Jirinas vÀg frÄn osÀker tonÄring till en vacker modelldrottning Àr lÄng och krokig. Hon trÀffar mÄnga mÀnniskor lÀngs vÀgen som bÄde hjÀlper och stjÀlper, och hon stÀlls ofta inför svÄra val. Vem ska hon lita pÄ?

Om man tycker om intressanta livsöden, Ă€r detta en bok för dig! 🙂

//Johanna

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇