Bokrecension: Mannen i bilen

BerĂ€knad lĂ€stid: < 1 minut ⏳

Jag har lĂ€st Ilmar Taskas bok Mannen i bilen. En pojke bor med sina förĂ€ldrar. Mamman förmanar hela tiden pojken, pappan gömmer sig i kammaren och gĂ„r aldrig ut. En dag nĂ€r pojken leker ute, kommer en fin bil körandes. Mannen som kör börjar prata med pojken. NĂ„got som liknar vĂ€nskap – fast det Ă€r det inte, men det kan ju inte pojken veta, han Ă€r för liten för att förstĂ„ –  vĂ€xer fram. SĂ„ försvinner pappan och efter ett tag Ă€ven mamman. Pojken mĂ„ste klara sig sjĂ€lv i ett samhĂ€lle dĂ€r individen suddas ut till fördel för kollektivet. 

Boken handlar om hur det var att leva bakom jĂ€rnridĂ„n. Handlingen utspelar sig i Estlands huvudstad Tallinn. Året Ă€r 1946 och Stalins ögon och öron Ă€r överallt. OliktĂ€nkande Ă€r ett virus som mĂ„ste utrotas och likformigheten frĂ€mjas. Författaren har verkligen levandegjort det dĂ„tida samhĂ€llet och ur flera perspektiv; vuxen, barn, förtryckare och förtryckt.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇