Bokrecension: Lönnmördarens lärling

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Assassin’s apprentice
Författare: Robin Hobb
Antal sidor: ?
Genre: Fantasy

Alla fantasy-läsare har pratat länge om Robin Hobb, men jag har inte ännu gjort hennes bekantskap. Den saken är nu åtgärdad! Hobb är en bra författare och hon tänker i nya tankebanor, framför allt för att vara författare inom fantasygenren (där det oftast är samma intriger som snurrar runt om och om igen).

Handlingen går i korthet ut på att en namnlös pojke lämnas av på ett slott med orden: ”Nu har jag sörjt för den här oäktingen i sex års tid, men nu är det hans fars tur”. Fitz, som han börjar kallas, är pojken som växer upp i slottets stallar under stallmästaren Burrichs ögon. Han är son till kronprinsen Chivalry och en okänd kvinna. Burrich upptäcker snart att Fitz har the Wit, en avskydd och fruktad anknytning till djur som gör att han kan kommunicera mentalt med utvalda djur. Det är en egenskap som medför dödsstraff och Burrich gör allt för att avskräcka Fitz från att använda den. Chivalry är känd som en hedersman och en oäktings plötsliga uppdykande medför att hjälteglorian hamnar på sned. Chivalry avstår från sitt anspråk på tronen till brodern Verity och dör därefter under mystiska omständigheter.

Kungligheterna debatterar Fitz och hans existens. Kungen Shrewd löser debatten genom att sätta Fitz i lära hos lönnmördaren Chade. Shrewds yngste son Regal är mycket kritisk och tar varje chans att göra livet surt för Fitz. Fitz nya arbete medför också att han måste hemlighålla det mesta om sig själv; för Burrich, för kamraterna i rännstenen och soldaterna i slottet.

Allteftersom Fitz växer blir intrigen också allt tätare.

Det här en spännande bok och det enda som stört mig under läsningen är att jag tvingats ta massor av ofrivilliga pauser. Det har påverkat min läsning negativt, men det är inget fel på läsupplevelsen som sådan!

Inlägg senast uppdaterat: 14 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇