Bokrecension: london calling

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

I morgon drar jag och sambon till London för en lĂ„nghelg i kulturens och nörderiets tecken Innan dess tĂ€nkte jag tipsa om nĂ„gra av mina litterĂ€ra Londonfavoriter. För det Ă€r ju inte givet att det finns bara ett London


En av klassikerna i genren urban fantasy Àr Neil Gaimans Neverwhere som utspelar sig just i London, eller snarare London Below. Neverwhere var ursprungligen en TV-serie som Gaiman skrev manus till och under sjÀlva inspelningen av serien föddes idén till en roman med samma tema. Allt börjar med att den mÄttligt framgÄngsrike affÀrsmannen Richard Mayhew hjÀlper en ung skadad flicka, med det nÄgot mÀrkliga namnet Door. Han tag henne till sin lÀgenhet, vilket visar sig vara ett stort misstag. Door Àr nÀmligen inte bara skadad utan Àven förföljd av tvÄ, inte helt mÀnskliga, professionella mördare. Det tar inte lÄng tid för Richard att bli insyltad i alla konflikter som pÄgÄr i London Below, dÀr monster och helgon, mördare och Ànglar, riddare i rustning och bleka kvinnor i svart sammet hÄller till.

Kate Griffin (pseudonym för Catherine Webb) utgÄr frÄn en liknande idé i sin A Madness of Angels. Hon mÄlar en suggestiv version av London dÀr trollkarlar drar kraft frÄn sjÀlva staden, frÄn tunnelbanan till duvorna pÄ Trafalgar Square, och dÀr nÀstan vad som helst kan anvÀndas som vapen eller försvar. Deras magi Àr helt och hÄllet urban, född ur vÄr moderna tid, med alla dess attiraljer. Romanen kretsar kring trollkarlen Matthew Swift som ÄtervÀnt frÄn de döda, besatt av nÄgot som bosatt sig sÄ djupt i honom att han inte lÀngre kan skilja sig sjÀlv frÄn det. För att överleva mÄste han ta reda pÄ vad verkligen hÀnde, men hans sökande för honom in i en konflikt som skakar hela Londons magiska vÀrld

I steampunkromanen Whitechapel Gods av S.M Peters har stadsdelen Whitechapel blivit avgrÀnsad med hjÀlp av en ogenomtrÀnglig mur. DÀrinne hÀrskar nu Mama Engine och Grandfather Clock, tvÄ mekaniska gudar. Deras anhÀngare har gett upp sin mÀnsklighet och förvandlats till nÀst intill odödliga varelser av bÄde kött och metall, blod och olja, och Whitechapel har blivit ett mörkt mekaniskt helvete, dÀr smog och rök frÄn industrierna stÀndigt stÀnger ute solens stÄlar. Men det finns en liten grupp mÀnniskor som vÀgrar foga sig i maskingudarnas herravÀlde, och de har fÄtt höra om ett mÀktigt vapen, kraftfullt nog att förgöra till och med en gudom. Nu mÄste de hitta och erövra det. Och framför allt lÀra sig att anvÀnda det.

Fast Àrligt talat hoppas jag kunna undvika den hÀr typen av situationer under resan. Men en plats som jag faktiskt kommer att besöka Àr Highgate Cemetary, som Audrey Niffenegger skriver om i Her Fearfull Symmetry. Hon lÄter sitt tvillingpar Julia och Valentina Àrva en lÀgenhet som visar sig ligga granne med den berömda kyrkogÄrden. Det dröjer förstÄs inte lÀnge förrÀn tvillingarna upptÀcker att nÄgot underligt pÄgÄr i den gamla lÀgenheten. Kan det vara deras moster Elspeth som spökar, och vad vill hon i sÄ fall? Har nÄgot att göra med den konflikt som skiljde henne frÄn hennes egen tvillingsyster Edwina för tjugo Är sen? Julia och Valentina finner sig snart indragna i ett hÀndelseförlopp som hotar att splittra dem för första gÄngen i deras liv.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇