Bokrecension: Kvinnor, barn och fester i medeltida mirakelberättelser

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Titel: Kvinnor, barn och fester i medeltida mirakelberättelser
Författare: Janken Myrdal och Göran Bäärnhielm
Produktion: Skrifter från Skaraborg länsmuseum

Inlägg skrivet av Hanif

Jag är lite kluven inför denna bok, för på ett plan är den jättetråkigt skriven, en akademisk skrift med referenser till en massa andra folk och skrifter. Det är tabeller och kartor, som säkert är viktiga för studenter, men som för mig innebär att någon stackare har haft för lite att göra. Men på ett plan lyfter den verkligen – jag får plötsliga inblickar i hur ”vanliga” medeltidsmänniskor hade det i sin vardag och jag fick tänka några nya tankar. En sak som jag verkligen gillar med böcker och önskar mig av dem, det är det att få tänka något nytt, något jag aldrig tänkt förut. Ärligt talat, när jag var ung så hände det här ju ganska ofta, men det blir lite glesare mellan denna sorts böcker ju äldre jag blir. Men det här var faktiskt en sådan här bok, vilket var lite oväntat, men roligt och intressant. Jag återkommer till det nedan.

Den här boken är en sorts korsning mellan flera böcker, först har den några kapitel om kulturhistoriska perspektiv på medeltida mirakelberättelser. Här beskrivs det lite om hur folk hade det då och det dras olika slutsatser om vad folk ansåg vara viktigt då, vad de bad om. Vad folk bland annat önskade mirakler om var att Gud skulle rädda livet på döda barn och vuxna, att Gud skulle bota sjuka och skadade och hitta borttappade barn. Man bad till ett helgon, men prästerskapet var noga med att det var Gud som verkade genom dem. I boken tar man upp flera helgon man bad till, mest känd är såklart Heliga Birgitta. Författarna drar lite slutsatser som att det var oftare flickor som drabbades av olyckor vid härd, som t ex att få hett vatten över sig och pojkar drabbades mer av arbetsolyckor när de t ex fiskade eller hjälpte till i skogen. Detta speglar antagligen hur arbetsfördelningen mellan könen var då.

Sedan kommer några kapitel om vad mirakelberättelser är, vilket jag tycker är intressant. Först och främst är de ju nedskrivningar av prästerskapet om hur helgonen uppfyllt människors böner. Först gjorde människor som senare blev helgon mirakel och hjälpte folk och var goda under sin livstid, men för att komma ifråga som helgon måste böner till helgonet även uppfyllas efter dennes död. Och de måste fungera och det kontrollerades. Man intervjuade inte bara den som fått sina böner hörda utan även andra vittnen. Och det måste vara en typ av goda böner som besvarats. Detta var så för att det fanns ju andra som besatt trolldom och magi på medeltiden och de kunde frambesvärja egoistiska saker som att ens fiender skulle bli besegrade. Dessa magiker var inte så gudaktiga och kunde bara utöva magi under sin livstid och fick inte förväxlas med helgon.

Sedan blir det ännu mer intressant. För mirakelberättelserna sträcker sig över mer än 200 år och de ändras med tiden. Först måste den som vill be om ett mirakel ta sig till platsen där helgonets reliker finns och be om det den önskar. Man tog dit sina döda eller sjuka som man ville skulle återuppstå eller bli friska. Men efter en tid så verkar detta ändras och folk ber helt enkelt på den plats de befinner sig, de faller ner i tårar på knä. Om det då sker ett mirakel färdas de till den plats där relikerna finns i efterhand och tackar. Då kommer nya mirakel in i samlingarna, som t ex mirakel i samband med förlossningar där Gud räddat modern och/eller barnet. De fanns inte tidigare eftersom födande mammor inte kunde förflyttas till relikplatsen. Det tycker jag var jättespännande, då religiösa människor nuförtiden ber till Gud från var man än befinner sig, men så verkar inte medeltidsmänniskan ha uppfattat det hela, åtminstone inte i början av denna era. Detta är inte unikt för svenska mirakelsamlingar enligt författarna, utan verkar vara en trend i andra länder i Europa också. De finns till och med exempel på att de som inte höll sitt löfte och struntade i att färdas till relikplatsen efter ett mirakel återinsjuknade. De fick återigen be till helgonet och utföra sitt löfte och då blev friska igen – en sorts ”straffmirakel”.

Den tredje delen är en lista med alla svenska mirakelberättelser. De säger inte mig så mycket, men om man är historiker får man här veta var de olika miraklen är publicerade och så vidare. Katalogen skummade jag igenom och log lite åt olika fall som uppenbarligen slutade väl: ”En demonbesatt kvinna”, ”Ko ormbiten” och ”Några personer i storm på Vättern”.

Den fjärde delen är en nyöversättning från latin till svenska av Brynolfsmiraklerna och en lång, lite utförligare lista.  Brynolf var biskop i Skara mellan 1278 till 1317 då han dog. Ett mirakel han gjorde var att hjälpa en häst till sjöss. Den spydde och de på båten trodde den var död och besättningen ville slänga den överbord. Men ägaren avlade ett löfte till salige Brynolf och hästen blev bra igen. Jag kan inte hjälpa att jag tror att den stackars hästen var sjösjuk … Detta är rolig läsning.

Jag rekommenderar boken för den som vill veta mer om hur människor hade det på medeltiden. Men är du inte van vid akademiska texter får du traggla dig igenom en hel del statistik och skumma igenom lite interninformation för historiker. Men det är det värt. Men jag ger boken, trots lite tråkvarning, ändå en sjua för det gedigna arbetet. Och tackar och bockar för en ny insikt. Ett litet sidospår är också att ett mirakel kan ha ett medicinhistoriskt intresse. En man söker bot för en könssjukdom på 1300-talet och tidigare trodde man inte att någon kunskap fanns om könsjukdomar hos medeltidsmänniskan förrän syfilisen gjorde sitt intåg.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇