Bokrecension: Konstiga huset av Agatha Christie

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Konstiga huset
Författare: Agatha Christie
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8874-516-3
Original titel: Crooked house
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 248
Finns hos: Adlibris / Bokus
LÀst i december 2018. Ligger lite efter med recensionerna. 

Handling: Tre Gavlar heter det konstiga huset i en av Londons mest fashionable omrĂ„den. DĂ€r bor tre generationer av familjen Leonides tillsammans i bĂ€sta sĂ€mja. 
Men nĂ€r familjens överhuvud, den ofantligt rike Aristide Leoinides, dör under mystiska omstĂ€ndigheter förĂ€ndras allt. Det stĂ„r plötsligt klart att nĂ„gon i familjen Ă€r en mördare, och misstankarna riktas omedelbart mot Aristidens 50 Ă„r yngre Ă€nka. 
Men vem Àr egentligen skyldig, och varför har detta mord begÄtts?
(Goodreads.com)
————————————————————————————————————————————————
Kommentarer: Jag har inte lĂ€st sĂ„ mĂ„nga Agatha Christie böcker, nĂ€r jag tĂ€nker efter Ă€r detta den andra boken jag lĂ€ser. Jag har ett par stĂ„ende olĂ€sta i bokhyllan, köpte ganska mĂ„nga pĂ„ förra Ă„rets bokrea. Hon Ă€r klart en författare jag vill lĂ€sa mer av och bygga upp min samling av hennes böcker.

Konstiga huset utkom 1949. Det Àr en av Agatha Christies personliga favoriter av hennes egna böcker. Jag kan förstÄ varför. Slutet ansÄgs sÄ chockerande att hennes amerikanska förlag ville att hon skulle skriva om det, men hon vÀgrade. PÄ den tiden den kom ut ansÄgs slutet verkligen chockerande, idag kanske man inte ryker pÄ ögonbrynen pÄ samma sÀtt. Men historien hade nog inte varit sÄ bra som den Àr om det inte hade varit för just det dÀr slutet. Slutet stÄr sig Àn idag, sÄ mÄnga Är senare, det ger den det dÀr lilla extra för historien.

Konstiga huset kÀnns som en trÀffsÀker och klassisk Christie bok. Med fantastiska miljöer, udda karaktÀrer och författarens kÀnsla för pusseldeckare dÀr hon slÀnger ut smÄ ledtrÄdar. Det Àr en del udd, sympatiska och osympatiska karaktÀrer. De flesta av dem har nÄgot motiv att begÄ mordet, jag hinner misstÀnka dem alla. Hon gestaltar dem alla mycket vÀl.

Den hÀr jubileumsutgÄvan har en nyöversÀttning med ett moderniserat sprÄk. Troligtvis gör detta boken mer tillgÀnglig för yngre generationer. Trots att sprÄket Àr moderniserat tycker jag att man kÀnner av stÀmningen at 40-talet.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇