Bokrecension: Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge av Eva I Andersson

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge
Författare: Eva I Andersson
Förlag: Historiska institutionen, Göteborgs Universitet

Inlägg skrivet av Hanif.

Det här är en doktorsavhandling om kläder. Författaren har gått igenom testamenten från medeltiden, då kläder var dyrt och det var inte ovanligt att ägarna lämnade efter sig det de bar till efterlevande. Hon har också studerat andra diplom, som till exempel köpehandlingar och inventarieförteckningar. Sedan har hon också tagit i beaktande bevarade plagg från den tiden plus att hon sett på en del medeltida konst från till exempel kyrkor. Hon håller sig i tidsspannet 1 200- till 1 500 talet.

Hon går igenom hur man klädde sig, vilka sorts plagg man bar och vilka färger och skärningar som var vanligt. Sedan försöker hon reda ut hur dräkten uttryckte kön, status och ålder.  Och hur kläderna utformades av synen på kön.

Hon funderar över mode. alltså över kläder som är moderna, kläder som inte är moderna längre och kläder som aldrig haft för avsikt att vara det. En del av kläderna på medeltiden var kanske mest praktiska och skulle skydda från väder och vind. Men en del rika människor klädde sig naturligtvis med status i åtanke. Men hon menar att på medeltiden fanns en klar koppling mellan plagget och dess reella pris. Nu har moderna plagg ett mer symboliskt värde i form av ett varumärke eller en designer som inte avspeglar kostnaden för material och sömnadsarbete.

Författaren får igenom allt noga och berättar bland annat om färgning av tyg och sedan om varje klädesplagg för sig. Ibland dyker det upp roliga citat, så som det här under avdelningen kjortel. Kung Håkon hade skrivit en förordning 1308 att ingen medlem i hans hird fick ha finare kjortlar än kungen själv (en så kallad överflödsförordning). Hon skriver om olika sorters päls och skinn. Hon går igenom alla klädfynd funna från medeltiden.

Hela boken är ett gediget arbete och måste ha tagit vansinnigt mycket tid. Den får sju kakor, kanske kunde den ha luftats upp lite och varit lättsammare om man nu kan kräva det av en doktorsavhandling. Jag lärde mig i alla fall mycket. Hela avhandlingen finns på nätet här.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇