Bokrecension: Kaninhjärta

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Många är de som hyllat Christin Ljungqvists Kaninhjärta. Eftersom den utspelar sig i Göteborg fick den följa med på min bokresa dit och jag sträckläste den första kvällen.

Kaninhjärta handlar om enäggstvillingarna Mary och Anne, som lever nära och genom varandra. Tillsammans utgör de ett medium där Mary lånar ut sin röst och Anne lyssnar. Under ett sommarlov dras de in i jakten på en försvunnen flicka, något som vi redan i romanens början misstänker kommer leda till Marys död. Det är kusligt och otäckt mitt i berättelsens sommarvärme. I sättet att berätta finns en klarsyn och en självklarhet. Bildspråket är fantastiskt:
Anne förändrades under dessa dagar, förhårdnades och förvreds och hetsades av Mary och sommarens klarblå, glödande himlar. /…/ Mary förändrades också, det gick att se en förtvivlan som förtunnade henne och gjorde hennes redan så stora, blå ögon större, som hål, som gropar rakt in i en längtan efter ro.
Handlingen är mörk och drivs oundvikligen framåt mot lösningen vi anar inte kommer vara enkel och given. Jag är inte mörkrädd, men jag fick gåshud när läste. Så här ska en rysare skrivas.

Uppföljaren, Fågelbarn, kommer ut i mars. Läs mer om den på Christin Ljungqvists blogg.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇