Bokrecension: Nördsyndromet

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

En faktabok som jag plöjt igenom på sista tiden handlar om nördar. Ni vet såna där som kan de trehundra första siffrorna i pi, när vi andra nöjer oss med 3,14, och som inte svarar alls eller möjligen yxskaft om du säger goddag till dem. De där killarna (för till 80 % är det killar) som ständigt undviker ögonkontakt, och som hellre umgås med en dator än med dig.

Journalisten Inger Jalakas, som har en son med Aspergers syndrom (AS) har skrivit boken Nördsyndromet. Allt du behöver veta om Aspergers Syndrom, och den är så oerhört välskriven, lättbegriplig och med en alldeles utsökt balansgång mellan de enskilda exemplen och de generella fakta som presenteras att det är en fröjd att läsa. Trots att Jalakas har sina egna erfarenheter, så är detta inte i närheten av en BOATS-historia. Man behöver inte snyfta nånstans. Man behöver inte ens bli arg på oförstående lärare, försäkringskassor, politiker och medmänniskor i allmänhet. Och man behöver definitivt inte tycka synd om några stackars ”aspies”.

I stället är det här en bok som både lyckas beskriva vad man idag vet om Aspergers syndrom (som faktiskt som diagnos inte är mycket äldre än 20 år), och vad man med relativt enkla medel kan göra för att underlätta för personer med syndromet att leva i samhället. Många gånger är det mycket begåvade personer, som kan allt om sitt specialintresse, men som måste träna upp sociala färdigheter som andra har lärt sig utan att de tänkt på det. Småprat vid fikabordet. Handla i affären. Att folk menar ”Stäng dörren!” när de till synes frågar ”Kan du stänga dörren?”. Dammsuga. Duscha och byta kläder.

Jag blir både fascinerad och imponerad av företaget Left is Right som har som affärsidé att endast anställa personer med Aspergers syndrom. En succé och en win–win-lösning för alla. Personer med AS får ett alldeles riktigt arbete, som till exempel består i programmering eller korrekturläsning – uppgifter som kräver noggrannhet, tålamod och repetion och som passar AS-personer perfekt, förutsatt att de är intresserade av just dessa områden. (Åh, jag bara älskar anekdoten från en anställningsintervju till Left is Right; rekryteraren intervjuar en sökande och får reda på att han senaste veckan läst Dostojevskijs samlade verk, men irriterat sig mycket på alla slarvfel i boken. Rekryteraren inser genast att han har hittat någon som är perfekt som korrekturläsare!)

Dustin Hoffmans Rainman får räknas som ett specialfall av Aspergers – syndromet måste ses som en del av ett brett spektra av autism, och jag tänker inte ens börja gå in på alla varianter och kombinationer här, men det är en hel del bokstäver inblandade (varav ADHD, ADD och DAMP nog är några du känner igen).

Läs Nördsyndromet! Den får dig  säkert att förstå någon i din omgivning du alltid retat dig på.

Betyg: 7,5/10

Källa: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/09/12/kalenderbitare/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇