Bokrecension: John Grisham: Julfritt

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Julfritt
Författare: John Grisham
Originalets titel: Skipping christmas
ÖversĂ€ttare: Lennart Olofsson
Förlag & Är: Albert Bonniers förlag 2012
Antal sidor: 178
LĂ€st format: bok
Boktipset förvÀntat betyg: 2.6
Finns hos: Bokus
Betyg: 2,5/5

Handling
Luke och Nora Krank beslutar sig för att skippa julen helt, strunta i att fira den överhuvudtaget. Inga dekorationer, ingen fest och ingen traditionell julmat. Planen Àr att de ska Äka ivÀg pÄ en kryssnin till Karibien. Men de upptÀcker snart att det inte Àr fullt sÄ enkelt att bara ignorera julen.

Recension

SprÄket Àr lÀttlÀst men inte dÄligt och boken i sig Àr ganska kort sÄ jag lÀste ut den pÄ en dag. Och gillade den!

Handlingen Ă€r lite smĂ„komisk och man kan förstĂ„ att paret Krank vill ta en paus frĂ„n sitt hektiska sociala liv. Just den delen har jag kanske svĂ„rast att relatera till dĂ„ deras cirklar i den amerikanska övre medelklassen skiljer sig frĂ„n mitt liv. Men med lite fantasi sĂ„ gĂ„r det ju Ă€ndÄ 

Jag funderar mycket pÄ skillnaderna mellan Sverige och USA. HÀr i Sverige Àr vi lite mera dÀmpade med vÄra dekorationer, i USA kan man vÀl sÀga att ju mer desto bÀttre. Nu har jag aldrig bott i ett villaomrÄde i Sverige men jag kan tÀnka mig att man Àven dÀr indirekt kÀnner press av grannarna att följa olika outskrivna regler gÀllande utseende pÄ hus, dekorationer och trÀdgÄrd, men jag har för mig att man kanske inte lÀgger sig i pÄ ett fullt sÄ rakt sÀtt som i Amerika. En annan skillnad jag funderade över Àr att det i USA förvÀntas mera av dig pÄ arbetsplatsen, socialt alltsÄ. I Sverige Àr kollegorna oftast ganska mÄna om att bevara sina privata liv och dÄ förvÀntas man inte heller att anvÀnda sÄ mycket av sin privata tid för jobbsammanhang.

För att inte helt förstöra boken sÄ kan jag ÀndÄ sÀga att det hela slutar lyckligt och att man ju bara kan hoppas att grannarna i ett sÄdant samhÀlle Àven pÄriktigt skulle stÀlla upp i en liknande situation. Vilket jag tyvÀrr inte Àr sÄ sÀker pÄ. Men jag kanske bara Àr alltför cynisk.

Betyg 2, Böcker, John Grisham, julrelaterat

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇