Bokrecension: ”Jag saknar dig, jag saknar dig” av Peter Pohl

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Boken ”Jag saknar dig, jag saknar dig” är skriven av Peter Pohl. Det började med att Peter Pohl fick ett brev av Kinna Gieth 1990, som hon skrev som fjortonåring. I brevet berättade hon om sitt liv som ensam tvillingsyster. I brevet bad hon honom att han skulle göra en bok om hennes syster för att hedra henne, men att även berätta om Kinna Gieths liv efter hennes systers död. Peter Pohl tackade ja till detta erbjudande men efter stor tveksamhet.

Peter Pohl blev klar med boken 1991, under december månad. Ett halvt års arbete hade Kinna Gieth och Peter lagt ner på boken.

Samma år som boken kom ut fick Peter Pohl Augustpriset för denna bok, i klassen för barn- och ungdomsböcker. Det var första gången Augustipriset delades ut till barn- och ungdomsböcker.

Peter Pohls böcker har översatts till många språk och just denna bok ”Jag saknar dig, jag saknar dig”! Är översatt till danska, engelska, finska, färöiska, holländska, isländska, japanska, slovenska, norska och tyska.

Peter Pohl och Kinna Gieth håller fortfarande kontakten, men det har inga fortsatta planer att skriva flera böcker tillsammans.

”Jag saknar dig, jag saknar dig!” Titeln på boken säger vad boken förmedlar: saknad, sorg och ensamhet. Dessa smärtor går Tina igenom, efter olyckan som inträffade hennes allra käraste tvillingsyster Cilla, vid Dödens väg.

Tina står nu ensam kvar. Cilla pratar hon med ibland, men när Tina vänder sig om för att se på sin syster försvinner hon.

Ensamheten är stor och Tina håller på att bli tokig. Hon skolkar allt mer ifrån skolan och hennes pappa förstår inte hennes sorg. Tina får spela rollen som Cilla inför sin mamma för att göra henne glad. Det går allt mer utför, ännu värre blir det när hon träffar sin stora kärlek på ett sommarläger, men när även han överger henne blir det för mycket för Tina.

Tina är på havets botten, hon ser alla människor som simmar på ytan av havet. De simmar där uppe och kollar ner på Tina. Men de stannar kvar där dom är, de vågar inte riskera att själva hamna på djupet. Vem ska hjälpa Tina? Kan möjligen psykologen George ge henne en knuff upp till havsytan?

Boken Jag saknar dig, jag saknar dig! Är en bok som jag aldrig kommer att glömma, det är som att läsa ur en kunskapsbok om hur människan fungerar i kropp och själ när hon drabbas av sorg och smärta.

Att få gå in i en sorgsens människas tankar ger en förståelse, och man lär sig hur man ska vara som medmänniska till en vän som har drabbats av sorg.

Helheten av bokens budskap är att man ska ta vara på livet och på varandra, för man vet aldrig när det ofattbara inträffar, när allting är för sent att ändra på. Budskapet i boken och hur Peter Pohl framförde det gjorde boken magisk.

Jag kan starkt rekommendera denna bok från ca 12 år och uppåt. Jag tror att denna bok berör alla läsare. Boken gav mig många tankeställare om hur jag själv är, och hur jag egentligen vill vara.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇