Bokrecension: Husfrid – en fallstudie

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

NĂ€r man fĂ„tt upp ögonen för serieromaner Ă€r det svĂ„rt att hĂ„lla sig ifrĂ„n dem. En roman som ofta nĂ€mns som mĂ„ste-lĂ€sning i denna genre Ă€r Husfrid – en tragikomisk familjeberĂ€ttelse av Alison Bechdel. NĂ€r jag var pĂ„ biblioteket senast stod den plötsligt dĂ€r och ville följa med mig hem och sĂ„ fick det bli.

I Husfrid försöker Bechdel kartlÀgga vad som ledde fram till faderns ovÀntade sjÀlvmord. Genom att se tillbaka pÄ barndomen försöker hon lÀgga pusslet som ska beskriva den hon Àr och varför fadern var som han var. Det Àr ingen smetig uppvÀxtskildring, tvÀrtom. Husfrid Àr en intelligent och (precis som titeln förklarar) tragikomisk berÀttelse som försöker förstÄ snarare Àn Àlta. Med intellektuella referenser till Camus, Joyce och Fitzgerald gör Alison Bechdel paralleller till sitt eget liv och i hennes sökande kan vi kÀnna igen oss sjÀlva.

Är man det minsta intresserad av Freud Ă€r det dessutom intressant att lĂ€sa romanen med psykodynamiska glasögon. Faktum Ă€r att romanen lĂ€tt skulle kunna lĂ€sas och analyseras som en fallstudie.

  • Paus för psykologikollegor att anteckna titeln –

Det Àr inte svÄrt att förstÄ varför Husfrid framhÄlls som en viktig serieroman, den Àr intelligent och vÀlskriven. MÄste-lÀsning, indeed.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇