Bokrecension: Helgas dagbok Flickan som överlevde Förintelsen av Helga Weiss

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Helgas dagbok flickan som överlevde Förintelsen
Författare: Helga Weiss
Förlag: Historiska media
Baksidestext: När Helga Weiss börjar skriva dagbok 1938 är hon nio år gammal. Efter nazisternas invasion nekas hennes far arbete, och Helga får inte längre gå i skolan. Till slut hålls familjen fängslad i sin lägenhet i Prag. När nazisterna påbörjar deporteringen av judar försvinner Helgas vänner och släktingar en efter en.
Helgas dagbok, illustrerad med familjefotografier och Helgas teckningar i färg, är en gripande berättelse skriven av en flicka som lyckades överleva Förintelsen.
Vid pennan: 

Boken är uppdelad i olika avsnitt, beroende på vad den handlar om: Prag, Theresienstadt (ett ghetto), Auschwitz och andra konsentrationsläger och slutligen hem. Den har även ett förklarande förord och en avslutande intervju med Helga själv där hon förklarar en del.

I förordet förklaras det att Helga efter kriget gick igenom sin dagbok och gjorde så även vid senare tid. Därför har hon ändrat i texten på det sätt att den är skriven på ett mer vuxet språk, och på vissa ställen har hon lagt till en referens till en samtida händelse. Första delen, då hon befann sig hemma i Prag och sedan skickad till ghettot Theresienstadt, är en direktskildring av vad som hände, dvs hon skrev dagbok där på plats. Den andra delen, när hon blir flyttat från ghettot till koncentrationsläger, har hon skrivit ner händelserna i efterhand men ändå med samma stil som om hon hade skrivit det när det just hände.

Man hamnar verkligen rakt in i historien och med ett lätt språk får man följa med de fasor som många judar fick utstå under den här tiden. Visst, det märks ibland att det är en vuxen som har korrigerat hennes text, men man stör sig inte på det. Det är historien och händelserna som man som läsare fokuserar på i den här boken. Utan att försköna eller att dölja något berättar Helga hur det var. Hur varje dag var en kamp på alla möjliga sätt och hur människor verkligen försökte att leva under fruktansvärda förhållanden.

Jag kan inte låta bli att jämföra den här boken med Anne Franks dagbok. Dock skiljer sig dessa två böcker åt, eftersom Helga berättar hur det var när hon blev flyttat från sitt hem till ghetton och till koncentrationsläger, något som aldrig av naturliga skäl inte finns med i Anne Franks dagbok.

Helga var en av de judar som överlevde och tack vare att hon hade gömt dagboken fanns den bevarad när hon återvände. I intervjun sist i boken berättar hon lite om hur det var efter kriget och den långa återhämtningsperioden. Inte bara för de överlevande judarna, utan även för alla andra människor i Europa och hur de handskades med vetskapen om förintelsen.

Boken är absolut en intressant och ganska skakande berättelse. Man lever sig verkligen in i och förstår hur de hade det, och vad de tvingades stå ut med. Det är svårt att sätta betyg på en sådan bok, eftersom man vet att den är verklighetsbaserad och behandlar en sådan otäck händelse i vår historia. Jag skulle vilja sätta högsta poäng, just för att den här boken och andra liknande bör man läsa, men jag väljer att inte betygsätta den av samma anledning. Det känns lite konstigt att bedöma den här boken och då kanske man får fel uppfattning om den, oavsett vilket betyg jag ger den.

Därför säger jag endast: Läs den. Du kommer inte att ångra dig.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇