Bokrecension: Grégoire Delacourt: Kärlekens fyra årstider

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Kärlekens fyra årstider
Författare: Grégoire Delacourt
Originalets titel: Les quatre saisons d’été
Översättare: Sofia Strängberg
Förlag & år: Sekwa Förlag 2016
Antal sidor: 245
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.7
Boktipset förväntat betyg: 3.3
Betyg: 4.0

Handling

På stränderna i Le Touquet utspelar sig fyra olika kärlekshistorier, alla i olika faser och i olika tidpunkter av livet. Femtonårige Louis hoppas på att Victoire ska få samma känslor för honom som han känner för henne. Isabelle 35 år har blivit lämnad av sin man och råkar stöta på sin första kärlek Jerome. Monique känner sig oälskad och flyr sitt tråkiga äktenskap. Och slutligen Pierre och Rose som har överlevt kriget tillsammans och har återvänt för att förgylla ett löfte de gett varandra. Trots de långa åren tillsammans är de fortfarande förälskade.

Recension

Jag tycker det här var en otroligt vackert skriven berättelse om kärlek och dess olika former. Alla historier utspelar sig kring milleniumskiftet där tonårskärleken mellan Louis och Victoire orsakar olycka, Isabelle som bor med sin son efter att hennes man bara gick ut en kväll och inte kom tillbaka hoppas på någon som bryr sig, Monique som känner sig osedd av sin man. Och till slut Rose och Pierre, som har haft ett långt och kärleksfullt liv tillsammans. De möts alla förbigående och historierna binds ihop på ett välskrivet och fint sätt utan att vara för involverade i de andra berättelserna.

Alla fyra öden handlar om olycklig eller kanske lite orolig kärlek på något sätt och känslan i boken är sorgsen, melankolisk och ensam. Men ändå ibland lycklig trots det. Den beskriver livet och hur kärleken, rädslan att vara ensam och längtan att vara älskad påverkar människors beslut.

Ett annat återkommande tema är blommornas språk, på något sätt använder alla de inblandade blommorna som symboler för hur de känner och tänker.

En vacker roman som jag varmt kan rekommendera.

Betyg 4, Frankrike, Grégoire Delacourt

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇